'İsrail'deki Yeni Yerleşim Birimleri Barışın Önünde Engeldir'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trudeau: 'Önceki Amerikan yönetimlerinin ve uluslararası toplumun 'İsrail'deki yeni yerleşim birimleri barışın önünde engeldir' görüşünü paylaşıyoruz' 'İki devletli çözüme sahici bağlılıklarını göstermek için her iki tarafa da eylem ve politikalarını ortaya koymaları çağrısında bulunuyoruz'.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, 'İsrail'de inşası devam eden yeni yerleşim birimlerinin barışın önünde engel olduğunu' belirtti ve iki devletli çözüm için İsrail ile Filistin'e yeniden çağrı yaptıklarını söyledi.

Trudeau, günlük basın toplantısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'yeni Yahudi beldelerinin barışın önünde engel olmadığı' şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi. Elizabeth Trudeau, Netanyahu'nun açıklamalarına hiçbir şekilde katılmadıklarını ifade ederek, 'Önceki Amerikan yönetimlerinin ve uluslararası toplumun 'İsrail'deki yeni yerleşim birimleri barışın önünde engeldir' görüşünü paylaşıyoruz.' dedi.

İsrail ve Filistin yönetimlerine seslenen Trudeau, 'İki devletli çözüme sahici bağlılıklarını göstermek için her iki tarafa da eylem ve politikalarını ortaya koymaları çağrısında bulunuyoruz.' diye konuştu.

- Gelişmeler, iki devletli çözümün aksi istikamette

Sahada iki devletli çözümün aksi istikamette gelişmeleri görmeye devam ettiklerini anlatan Trudeau, 'Yasadışı karakollar ve onaylanmamış yerleşim birimleri, geriye dönük şekilde yasal hale getiriliyor.' ifadesini kullandı.

İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği yeni yerleşim birimleri sebebiyle Filistinlilere ait en az 700 meskenin yıkıldığını ve binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini belirten Trudeau, 'Bu adımlar, İsrail'in Batı Şeria'daki uzun vadeli niyetleri hakkında soru işaretlerini beraberinde getiriyor.' dedi.

- Netanyahu'nun sözleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, Başbakanlık ofisinden paylaşılan bir videoda, yeni Yahudi yerleşim birimlerinin, Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecinin önünde engel teşkil etmediğini söylemişti.

İsrail'deki çoğulculuğun ülkenin barış süreci için hazır ve açık olduğunu ifade ettiğini dile getiren Netanyahu, Filistinli liderlerin, 'bir Filistin devleti için Yahudilerin olmamasını' ön şart olarak sunduğunu savunmuştu.

Söz konusu videoda Netanyahu, Filistinlileri suçlayarak, 'Etnik temizlik isteyen toplumlar barış için çalışmaz.' ifadesini kullanmıştı.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde 600 binden fazla İsraillinin yaşadığı ifade ediliyor. İsrail resmi kaynaklarından yapılan açıklamalara göre, İsrail'de bulunan 1 milyon 400 bin Filistinli, nüfusun yüzde 20'sini oluşturuyor.

- Suudi Arabistan açıklaması

Sözcü Trudeau, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan'a dava açmasını mümkün kılacak yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesiyle ilgili sorulara da cevap verdi.

'Suudi Arabistan bizim güçlü bir müttefikimiz' diyen Trudeau, 11 Eylül mağdurlarının acılarını hissettiklerini, ancak başka sorunlara yol açabilecek bu tür bir yasa tasarısının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları üzerinde 'negatif etkiler' yapabileceğini belirtti.

Bölgesel ve küresel meselelerde Suudi Arabistan ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Trudeau, Beyaz Saray'dan daha önce yapılan ve tasarının ABD Başkanı Barack Obama tarafından veto edileceğini ifade eden açıklamayla aynı çizgide durduklarını bildirdi.
Kaynak: AA