Hacı Adaylarının Arafat Yolculuğu Başladı

Kutsal topraklarda bulunan 2 milyonu aşkın hacı adayı, Arafat'a çıkmaya başladı. Yola çıkan hacı adayları, telbiyelerle menzillerine ulaşmaya çalışıyor Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz: 'Arafat, marifet, itiraf, maruf, arife, tanışma, kaynaşma, Cenabı Hakk'a iltica demektir. Duada kusurlarımız dile getirilecek, sonra taleplerimiz dillendirilecektir' 'Arafat, Müzdelife ve Mina'daki ibadetlerin ardından Haremi Şerif'te bayram namazını kılarak tavafımızı yapacağız. Dolayısıyla taş atıp, kurbanlarımız kestirip, tıraşımızı olduktan sonra ihramdan çıkacağız. Allah kabul ederse herkes bu işlemlerin sonunda hacı olacak'

Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan yaklaşık 2 milyon hacı adayının Arafat'a çıkışı, sabah namazının ardından başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarını Arafat'a otobüslerle taşıdı. Diğer ülkelerden gelen milyonlarca hacı adayı ise çeşitli araçlar kullanarak ya da yürüyerek Arafat'a ulaştı.

Diğer yandan Arafat'ta hacı adaylarının gece konaklamaları için çadırlar kuruldu, ihtiyaçları için önlem alındı. Müzdelife ve Mina'daki hazırlıklar da tamamlandı.

Hacı adayları, arife günü öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek (cem-i takdim) kılacak. Daha sonra Müzdelife'ye hareket edecek olan adaylar, burada ise akşamı, yatsı namazıyla birleştirerek (cem-i tehir) kılacak. Adaylar, hac görevinin vaciplerinden Müzdelife vakfesini yaptıktan sonra Mina'ya hareket edecek.

Arafat vakfesi için Mekke'den yola çıkan hacı adaylarından bazıları, Hz. Muhammed'in yaptığı gibi 21 kilometrelik yolu yürümeyi seçti.

Yaşlısı genci yürümeyi tercih eden bu hacı adayları 'Lebbeyk Allahümme lebeyk' telbiyeleriyle yola devam etti.

- Türk hacı adayları öğle yola çıktı

Türk hacı adayları ise öğle namazının ardından Arafat'a hareket etti.

Yolculukla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Arafat'ın hac ibadetinin iki temel rüknünden biri olduğunu söyledi.

Bunlardan ilkinin Kabe'nin tavafı olduğunu hatırlatan Yılmaz, 'İkincisi ise Arafat vakfiyesi. Arafat vakfiyesi zamanlı bir ibadettir. Yani 9 Zilhicce'de olması gereken bir ibadettir. Zamana bağlı olduğu için de son derece koşuşturmayı, yoğunluğu gerektiren bir ibadettir. Bir gün süreyle bir şehrin kurulmasını gerektiriyor. Arafat'ta bir günlük şehir kuruluyor.' dedi.

Arafat'ta 2 milyon insanın iskan edileceği, dua ve istirahat edebilecekleri mekanların hazır hale getirildiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

'Bugünden itibaren yolculuk başladı. Türk hacı adaylarımız saat 15.00 itibarıyla Arafat'a nakledilecek. Yarın sabah namazıyla önce sala okunacak, sonra sabah namazı eda edilecek. Ardından bizim tesbihatımız, zikirli ilahilerimiz var. Bu tesbihat ve zikirlerle hacı adaylarımız meşgul olacak.'

Arafat'ın ikinci kısmında tekbirler, telbiyeler, zikirler, ilahiler, Kur'an-ı Kerim ayetlerinin okunması, kasideler ve naatlarla ibadetlerin devam edeceğini belirten Yılmaz, program akışının Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşmasıyla devam edeceğini söyledi.

- 'Görmez 45 dakikalık dua yapacak'

Yılmaz, Arafat'ın, marifet, itiraf, maruf, arife, tanışma, kaynaşma, Cenab-ı Hakk'a iltica demek olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

'Duada kusurlarımız dile getirilecek, sonra taleplerimiz dillendirilecek. Başkanımız topyekun insanlıkla ilgili 45 dakikalık duasını yapacak. Orada hakikaten çok yüksek bir duygu yoğunluğu oluyor. O ortamın, zamanın, kalabalığın bereketiyle farklı bir atmosfer oluşuyor. Çok coşkulu bir Arafat vakfiyesi gerçekleştirilecek.'

İbadetlerin ardından insanların 'suyun akışı' gibi Müzdelife'ye akacaklarını dile getiren Hasan Kamil Yılmaz, şunları kaydetti:

'Müzdelife'de vakfiyemiz var. Akşam ile yatsı namazını burada birlikte kılıyoruz. Oradan Mina'ya gideceğiz. Mina'da Cemerat (Büyük Şeytan) dediğimiz şeytan taşlama işlemleri var. Bunları bayramın birinci gününün sabah namazına kadar bitireceğiz. Harem-i Şerif'te Kurban Bayramı namazını kılarak tavafımızı yapacağız. Dolayısıyla taş atıp, kurbanlarımızı kestirip, tıraşımızı olduktan sonra ihramdan çıkacağız. Allah kabul ederse herkes bu işlemlerin sonunda hacı olacak.'
Kaynak: AA