Clinton'un Önceliği Ulusal Güvenlik

ABD başkan adayı Clinton, başkan olması durumunda önceliğinin ulusal güvenlik olacağını duyurdu.

Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton başkan olduğunda ulusal güvenliği, DAEŞ'le mücadeleyi ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine öncelik vereceğini açıkladı.

Clinton, New York'ta her iki partiden güvenlik uzmanlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Parti'nİn başkan adayı Donald Trump'ı ciddi bir seçim kampanyası yürütmemekle suçladı.

Trump'ın liderliğinde ABD'nin daha az güvenli hale geleceğini kaydeden Clinton, 'Diğer taraftaki aday bizi daha güvensiz yapacak sözler veriyor.' dedi.

Demokrat Partinin adayı Clinton, nükleer füze denemeleri yapmaya devam eden Kuzey Kore'yi dizginleme ve DAEŞ'i yenilgiye uğratma konusunda kararlı olduğunu bildirdi.

Başkan olduğunda ulusal güvenliğin ve DAEŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi yakalamanın önceliği olacağını kaydeden Clinton, terör örgütü DAEŞ'le mücadele için yerel Arap ve Kürt güçleriyle işbirliği ve hava saldırılarının artırılması yaklaşımını benimseyeceğini ifade etti.

'DAEŞ ve Kuzey Kore'nin nükleer silah isteği tamamen bağlantısız değildir. Çünkü en büyük tehdit teröristlerin ellerinde nükleer malzemenin bulunması olacaktır.' diyen Clinton, Kuzey Kore'nin en son nükleer füze denemelerinin yaptırımların etkili olmadığını gösterdiğini söyledi.

Terörle mücadelede somut planlar geliştirmek için başkanlık seçimlerinin yapılacağı kasım ayına kadar beklemek istemediğini dile getiren Clinton, 'İki partili dış politikaya inanıyorum. Her konuda anlaşamayabiliriz fakat ülkemizin güvenliği, barış ve savaş söz konusu olunca parti eğilimlerinin aramızda olmasına izin veremeyiz.' ifadelerini kullandı.

Clinton'un toplantısına eski üst düzey ordu mensupları ve sivil ulusal güvenlik uzmanlarından oluşan 16 kişi katılırken, bazı uzmanlar toplantıya video konferans yöntemiyle bağlandı. Katılımcı isimler arasında, eski Başkan George W. Bush döneminin İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Başkan Barack Obama döneminde CIA Başkanlığı yapan General David Petraeus, iki partiden de başkanlarla çalışan eski CIA Başkan Yardımcısı Michael Morell gibi isimler yer aldı.
Kaynak: AA