Cezayir'de Arapça Konulu Video, Tartışmalara Neden Oldu

Cezayir Eğitim Bakanlığı'nın, arkasında öğrencilerinin yer aldığı ve Arapçanın önemine dikkati çektiği iki dakikalık video nedeniyle bir öğretmen hakkında soruşturma açması, ülkede tartışmalara neden oldu Milletvekili Harbuş: 'Eğitim sektörü türlü skandallarla dolu iken okulun ilk gününde 'Arapça cennet ehlinin dilidir' diyen bir öğretmenin öğrencileriyle çektiği 2 dakikalık video yüzünden neden soruşturma açılır?' Eğitim İşçileri Sendikası Sözcüsü Yahyavi: 'Daha önce eğitim kurumlarında dans edildiğine dair görüntüler içeren videolar yayınlanmıştı. Bakanlık o zaman sessiz kalmıştı, şimdi neden soruşturma açıyor? Anlaşılan o ki, eğitim sektörünün gerçek problemlerinin ortaya çıkmaması için dikkat dağıtılmaya çalışılıyor.'

Cezayir Eğitim Bakanlığı'nın, arkasında öğrencilerinin yer aldığı ve Arapçanın önemine dikkat çektiği iki dakikalık videosu nedeniyle bir öğretmen hakkında soruşturma açması ülkede 'hükümetin eğitim dilinde Fransızcanın etkinleştirilmesi çabaları' merkezli tartışmalara neden oldu.

Batine kentindeki bir ilkokulda öğretmenlik yapan Sabah Burdis'in, öğrencileriyle 'Arapça dünyanın en zengin dilidir, cennet ehlinin dilidir. Bu yıl dilim Arapça olacak' dediği ve vefa, muhabbet gibi duygulara vurgu yaptığı videoya Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit'in verdiği tepki, Cezayir'de gündemi en fazla meşgul eden meselelerden biri haline geldi.

Gabrit'in sınıf içinde video çekmenin yasak olduğunu, bu nedenle öğretmen hakkında soruşturma başlatma kararı aldığını duyurmasının ardından sosyal medyada '#Sabah öğretmen'in yanındayız', '#Sabah öğretmenle dayanışma içindeyiz' hashtagi ile destek kampanyaları başlatıldı.

İyi bir mesaj vermek isterken hakkında soruşturma açılmasına çok şaşırdığını belirten Sabah öğretmen, tek hatasının belki de sınıf içinde çekim yapmak olduğunu söyledi.

- 'Soruşturma açılmasının nedeni videoda Arapçanın övülmesi'

Habere ana sayfasında yer veren 'Eş-Şuruk' gazetesi ise Sabah öğretmenin Arapça ile ilgili konuşmalarının Bakan'ın tepkisini çektiğini belirtti. Haberde, 'Eğitim Bakanı Arapça ile kastedilenin, okuldaki eğitim dili olduğunu anladı. Videodaki ifadeler, eğitim alanını Fransa'nın kucağına itecek düzenleme iddialarına bir tepkiydi.' ifadelerine yer verildi.

Öte yandan sosyal medya hesaplarıyla Sabah öğretmene destek veren Cezayirliler, soruşturma açılmasının asıl nedeninin videoda Arapçanın övülmesi ve kullanımına teşvik edilmesi olduğunu dile getiriyor.

Milletvekili Nura Harbuş da sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yaptığı açıklamada,'Eğitim sektörü türlü skandallarla dolu iken okulun ilk gününde 'Arapça cennet ehlinin dilidir' diyen bir öğretmenin öğrencileriyle çektiği 2 dakikalık video yüzünden neden soruşturma açılır?' ifadelerini kullandı.

Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit ise önceki gün yaptığı açıklamada söz konusu iddiaların asılsız olduğunu kaydetmiş, 'Birilerinin iddia ettiği gibi Arapça cennet ehlinin dilidir denildi diye açılmadı bu soruşma. Soruşma başlattık. Çünkü öğretmen, sınıf içinde video çekmeyi yasaklayan iç tüzük kurallarını ihlal etti. Benim Arapça'yla da videoyu çeken öğretmenle de bir problemim yok.' dedi.

-Bakanlığın bilimsel derslerin dilinin Fransızca olması yönünde çalışmaları olduğu iddiası

Olayın bu kadar büyümesinin ardındaki nedeninin ise bakanlığın, bu yıl ilkokullarda yeni bir düzenlemeye gitmesi, bilimsel dersleri artırıp ahlaki ve insani içerikli dersleri azaltması olduğu öne sürülüyor. Bakanlığın ayrıca, liselerin müfredatına yeni bir düzenleme getirerek bilimsel derslerin Arapça yerine Fransızca okutulması ve İslam ahlakı, Arapça ve tarih derslerinin azaltılması yönünde adım atacağı iddialarının ise tartışmayı kızıştıran bir diğer etken olduğu kaydediliyor.

Eğitim İşçileri Sendikası Sözcüsü Kuveyder Yahyavi AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanın sıradan bir videoyla ilgili soruşturma açarak meseleyi büyüttüğünü, ahlaki değerlere zarar vermediği için böyle bir videonun yasal çerçevede sıkıntı oluşturmayacağını dile getirdi.

Yahyavi, 'Daha önce eğitim kurumlarında dans edildiğine dair görüntüler içeren videolar yayınlanmıştı. Bakanlık o zaman sessiz kalmıştı, şimdi neden soruşturma açıyor? Anlaşılan o ki, eğitim sektörünün gerçek problemlerinin ortaya çıkmaması için dikkat dağıtılmaya çalışılıyor.' dedi.

Eğitim alanında çalışmalar yürüten bir başka sendikanın sözcüsü Mesud Budibe de 'Eğitim sektörünün yaşadığı büyük problemler görmezden gelinirken böyle ayrıntı bir meselenin büyütülmesini kınıyoruz. Burada asıl problem, bu tür hataların yapılmaması için kanunlarla ilgili uygulamaların yeni öğretmenlere bildirilmemiş olması.' şeklinde konuştu.

Eğitim Bakanlığı'nda temel eğitim alanında daha önce çalışmalarda bulunan Abdulkadir Fadil ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bakan'ın soruşturma açmasının meseleyi büyüttüğünü söyledi.

Fadil, 'Sınıf içinde çekim yapmak yasak olabilir. Ancak öyle sanıyorum ki bakan'ın Arapçayı ve İslami eğitimi geride bırakacak yeni düzenlemeleri uygulamaya koyma niyeti, öğretmen meselesinin farklı bir boyut kazanmasına neden oldu.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA