'Ayakkabı İhracatında 800 Milyon Doları Aşmayı Hedefliyoruz'

TASD Başkanı Çetin: 'Türkiye olarak yılda 168 milyon çift ayakkabı ihracatı yapıyoruz. Micam fuarında yakaladığımız rüzgarın da desteğiyle yıl sonunda 800 milyon dolar çıtasını aşıp, ayakkabı ihracatını ithalatın önüne geçirmeyi hedefliyoruz'

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye'nin yılda 168 milyon çift ayakkabı ihracatı yaptığını belirterek, 'Micam fuarında yakaladığımız rüzgarın da desteğiyle yıl sonunda 800 milyon dolar çıtasını aşıp, ayakkabı ihracatını ithalatın önüne geçirmeyi hedefliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Dernek'ten yapılan açıklamaya göre, Türk ayakkabı sektörü, Milano'da düzenlenen ve dünyanın önde gelen fuarları arasında yer alan Micam'da, alıcıların yoğun ilgisini gördü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TASD Başkanı Hüseyin Çetin, Micam'a 42 firmayla katıldıklarını belirterek, dünyadaki ekonomik durgunluğa rağmen satışlarda önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 artış elde ettiklerini kaydetti.

Çetin, İspanya, Almanya Portekiz gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'den de alıcıların ilgi gösterdiği Micam'da, Türk firmalarının ciddi talep aldıklarını dile getirdi.

Micam'da her geçen yıl daha çok ilgi gördüklerini vurgulayan Çetin, şunları ifade etti:

'Bunu satışlarımızda çok net bir şekilde hissediyoruz. Katılımcı firmalarımızla yaptığımız değerlendirmelerde satışlarda geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış yakaladığımızı gözlemledik. Türkiye olarak yılda 168 milyon çift ayakkabı ihracatı yapıyoruz. Geçen yıl 672 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın 8 aylık bölümünde ise ihracatımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 506 milyon dolara yükselttik. Micam fuarında yakaladığımız rüzgarın da desteğiyle yıl sonunda 800 milyon dolar çıtasını aşıp, ayakkabı ihracatını ithalatın önüne geçirmeyi hedefliyoruz.'

- 'Moda ve trend oluşturmada İtalya'nın birinciliğine göz diktik'

Çetin, Çin'in lider olduğu dünya ayakkabı üretiminde, Türkiye'nin yıllık 350 milyon çiftle 7'nci sırada yer aldığı bilgisini vererek, buna karşın moda ve trend oluşturmada Türk ayakkabı endüstrisinin İtalya'nın birinciliğine göz diktiğini ifade etti.

Liderlik koltuğunu hedefledikleri İtalya'da üretim azalırken, firmalar kapılarına kilit vurduğunu belirten Çetin, 'Buna karşın Türkiye'de ise her geçen gün yatırımlar artıyor. Firmalarımız KOBİ kimliğinden çıkıp yeni teknolojiye dayalı fabrikalar kurup endüstriyel üretime geçiyor.' değerlendirmesini yaptı.

Çetin, futbolcu Arda Turan'la Türk ayakkabı sektörünün tanıtımı için hazırladıkları görselleri fuarda ve Milano'nun merkezinde bulunan Duomo Katedrali'nde sergilediklerini bildirdi.

Arda Turan ile yapılan anlaşma çerçevesinde kış ve yaz trend çekimlerinin yapıldığını anlatan Çetin, söz konusu çalışmanın Türkiye'nin ve Türk ayakkabı sektörünün tanıtımı açısından son derece yararlı olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA