735 Yıldır 'Şifalı Pilav' Dağıtıyorlar

Türkiye'nin farklı bölgelerindeki Yörük ve Türkmenler, 735 yıldır Bilecik'in Söğüt ilçesinde buluşarak 'toy' geleneğini yaşatırken, getirdikleri bulgur ile koyun ve keçilerin etlerini karıştırarak 'şifalı pilav' yapıyor Söğüt Belediye Başkanı Aydoğdu: 'Pilavın şifası, Türkiye'nin dört bir tarafından getirilen bulgurların birlikte pişirilmesiyle oluşuyor'.

MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Söğüt ilçesinde buluşan farklı bölgelerden Yörük ve Türkmenler, 735 yıldır 'toy' geleneğini yaşatırken, getirdikleri bulgur ile koyun ve keçilerin etlerinden yaptıkları 'şifalı pilav'ı dağıtıyor.

Ertuğrul Gazi'nin sağlığında gerçekleştirilen 'şifalı pilav' ikramı, üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen her yıl devam ettiriliyor.

Çoğu neredeyse çeyrek asırdır bu yemeğin yapımında görev alan aşçıların pişirdiği pilavlar, edilen dualar ve 'geleneksel şifalı pilav kapak açma' töreninin ardından binlerce kişiye ikram ediliyor.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 735 yıl önce Yörük, Türkmen, Kayı Boyu ve Kara Keçili aşiretlerinin, hem Ertuğrul Gazi'yi anmak hem de 'toy'un devamını sağlamak adına burada toplandığını belirtti.

Aydoğdu, 'Ertuğrul Gazi, sağlığında yılda 3 kez toy topluyordu. Bu toylarda siyasi, askeri ve ekonomik, sosyal bazı kararlar alınıyordu. O kararların alınması esnasında otağ dışında halka yemek ikramlarında bulunuluyor, güreşler tutuluyor, ciritler oynanıyordu.' diye konuştu.

Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra Yörükler ve Türkmenlerin 'toy' geleneğini sürdürdüğünü belirten Aydoğdu, şunları kaydetti:

'Hem anma hem de o geleneğin devamı şeklinde bu töreyi, geleneği sürdürdüler. Yörükler Türkiye'nin dört bir tarafından gelirken beraberlerinde bulgurlar, önlerinde erkeçler (keçi) ve koyunlar getirdiler. O koyunlar burada kesilerek pilava dahil edildi. Getirilen bulgurlar, Söğüt ve bölgesindeki bulgurlara katılmak suretiyle pilavlara döküldü. Buradaki pilavın şifası, Türkiye'nin dört bir tarafından, her coğrafyadan getirilen bulgurların birlikte pişirilmesiyle oluşuyor. Bu yüzden buradaki pilavımız 'Yörük pilavı'dır. Etli, 'şifalı Yörük pilavı' olarak ifade edilmektedir. Pilav geleneği, Söğüt ve yöresinde her fırsatta tekrarlanmaktadır.'
Kaynak: AA