Zika Aşısı İçin Uluslararası İşbirliği

ABD, Japon firmasına mali destek sağlayarak Zika virüsüne karşı aşı geliştirmeyi hedefliyor.

Japon ilaç firması Takeda İlaç Limited'in, ABD'nin 312 milyon doları bulacak mali desteğiyle Zika virüsüne karşı aşı geliştirilmesi için görevlendirildiği bildirildi.

ABD yönetimi, Japon ilaç firması Takeda İlaç Limited'e mali destek sağlayarak ABD'de hızla yayılan Zika virüsüne aşı geliştirmesini hedefliyor.

Takeda İlaç Limited şirketinden yapılan açıklamada, Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu'nun (BARDA) Takeda'nın Aşı Faaliyet Birimi'ni ABD'de virüsten etkilenen bölgelerde ve dünya genelinde mücadele için aşı geliştirmek üzere seçtiğini duyurdu.

Bu amaçla ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığına bağlı Hazırlık ve Müdahele Yardım Ofisi'nin (ASPR) birimi BARDA tarafından Takeda'ya 19 milyon 800 bin dolarlık ilk mali desteğin sağlandığı belirtildi.

Japon hükümetinin de ortak aşı girişimine katılmasının söz konusu olduğunu belirten Japon firması, halen aşının klinik deneylerini gerçekleştirdiklerini ve 2017'nin ikinci yarısına doğru gönüllüler üzerine denemeye başlanmasının planlandığını bildirdi.

Şu ana kadar Inovio ilaç firması ve ABD Ulusal Sağlık Ensititülerinin aşı denemesine başladığı biliniyor.

İlk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanan ve uzun yıllar görülmeyen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden ortaya çıkmıştı. Virüsün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde 'nörogelişimsel bozukluğu' ifade eden 'mikrosefali'ye neden olduğu ifade ediliyor.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüsün belirtileri arasında, ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı yer alıyor. Hastalığın henüz önleyici aşısı ve özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor.
Kaynak: AA