Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Kaya Açıklaması

'Dünyadaki kentlerin ekonomik bölgesellikten çıkıp şehirlere yöneldiği için dünya ticaretinin yüzde 60'ının şehirlerde gerçekleşiyor'.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, dünyadaki kentlerin ekonomik bölgesellikten çıkıp şehirlere yöneldiği için dünya ticaretinin yüzde 60'ının şehirlerde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ticaret Borsası Başkanı Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Tarsus'un tarım yapısı ve üretimi, geçmişten gelen sanayi kültürü ile ekonomik şehir olmaya aday olduğunu ifade etti.

Tarsus'un birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir ilçe olduğunu ve yaklaşık 10 bin yıllık bir kent olduğunu hatırlatan Kaya, 'Dünyadaki kentlerin ekonomik bölgesellikten çıkıp şehirlere yöneldiği için dünya ticaretinin yüzde 60'ının şehirlerde gerçekleşiyor. Tarsus ticari ve sosyal kalkınma bakımından projelere oldukça hazır bir kent konumunda. Bu eylemlerin harekete geçmesi için siyasi iradeye ihtiyaç var. İlçe dünyada yetişen tarım ürünlerinin tamamının üretilebiliyor. Yılda 2-3 ürünün ekiminin yapılabildiği ve erkenci ürünün alındığı ender bölgelerden biridir.' diye kaydetti.

Kaya, üretilen ürünlerin kaliteli olduğunu ancak pazarlama noktasında sıkıntılar yaşandığını, ihracatta kalite ve marka bilincinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Narenciye ihracatı yapılırken gönderilen mal içinden çıkan fireden sonra kalan paranın 2-3 ay içerisinde geldiğini kaydeden Kaya, şu ifadelere yer verdi:

'Böyle bir ticaret şekli dünyada yok. İlk önce ürünümüze güvenmemiz gerekiyor. Ürünümüz oldukça kaliteli. Ancak, ürünün istenilen yere sağlıklı şekilde ulaştırılması gerekiyor. Bu konuda lojistik sorunlarımız var. Ürünlerimizde lojistik alanında yaşanan sıkıntılar nedeniyle fireler verebiliyoruz. Buradan Trabzon'a giden ürün 2-3 gün sıcakta gemi beklerken bozulabiliyor. Thermoking araçlarla ulaşım sağlanabilmeli. Özellikle taşımacılıkta geleneksel yöntemlerde vazgeçilmeli. Bunun için devlet mekanizması da kontrol anlamında gelişmeli. Kaliteli ürünü kontrollü bir şekilde sevk ettiğiniz takdirde ürünlerimiz aranılan ürün haline gelecektir.'

Kaynak: AA