Parçalı Tarım Arazileri İçin Bağcılık Fırsatı

Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, çok parçalı tarım arazilerinin dezavantajlı durumunu avantaja geçirmenin en önemli fırsatlardan bir tanesinin bağcılık olduğunu söyledi.

Parçalı Tarım Arazileri İçin Bağcılık Fırsatı
Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe, Turhal İlçe İl Özel İdaresi Müdürü Nazif Yılmaz ve İl Genel Meclis Üyesi Ayla Bedirhan Çelik "Turhal İlçesi Bağcılığı Geliştirme Projesi" kapsamında Tokat İl Özel İdaresi tarafından Kat ve Necip köylerinde yapılan modern ve terbiye sistemli bağcılık alanlarında incelemede bulundular. Tokat için çok ayrı bir yeri olan domatesten sonra sırlamaya giren üzümcülüğü ve bağ yaprağını yaymak amacıyla çiftçilerin yanlarında olduklarını ifade eden Başkan Dizer, "Meclisimizin aldığı karar ile Tokat İl Özel İdaremiz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliği ile 228 bin 571 adet asma bağ fidanının dağıtımını 10 ilçemizde gerçekleştirmiştik. Hedefimiz ilimizde bağcılığa uygun yerlerin en ekonomik ve en rantabl şekilde değerlendirilerek bağ alanlarını il genelinde yaygınlaştırmaktır. Çiftçilerimizin daha önceden yetiştiriciliği konusunda yabancı olmadığı bir ürüne teşvik edilerek gelir seviyesinin yükseltmesini sağlayarak hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktır” dedi.

Türkiye’de tarım arazilerinin çok parçalı olduğun belirten Başkan Dizer, "Tokat’ta durum farksız sayılmaz, biz de bu dezavantajlı durumu avantaja geçirmemizin en önemli fırsatlardan bir tanesi de bağcılıktır. Çünkü özellikle küçük alan dediğimiz alanlarda 3 dekar, 4 dekar, 5 dekar gibi alanlarda bağcılık yaparak ciddi katkı sağlayabilirsiniz. Ortalama dekar başına 300-350 kilo yaprak alabilirsiniz. Tokat genelinde 62 bin dekar alanda asma bağ yaprağı tesisinde yıllık olarak ortalama 37-38 bin ton üzüm, 15-20 bin ton ise bağ yaprağı alma kapasitemiz var. Ben bu proje ye destek veren İl Genel Meclisi üyelerimize, Tokat İl Özel İdaremize ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Turhal İlçesine bağlı Necip Köyü ve çevresindeki köylerde en az 5 dekar olmak üzere toplam bin dekar aşılı asma fidanları ile yüksek sistem bağ tesisi kurmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Dizer, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bağcılıkta modern budama ve terbiye sistemlerinin uygulanması ile üzüm ve salamuralık yaprak üretiminde verim ve kalite yükselecektir. Bu konuda başarılı olmak için İlçemizde hali hazırda uygulanmakta olan eski bağcılık metotları yerine modern (yüksek sistem) bağcılık sitemine geçilmesi kaçınılmaz olmuştu.”
Kaynak: İHA