Misket Bombası İzleme Kuruluşu'nun Raporu Yayınlandı

Misket bombalarına ait kalıntıların kirlettiği 27 ülke arasında ilk dört sırayı Kamboçya, Laos, Irak ve Vietnam alıyor.

PHNOM PENH – Misket Bombası İzleme Kuruluşu'nun Kamboçya kolunun hazırladığı küresel rapor bugün Cenevre'de yayınladı.

Kuruluşun internet sitesinde yer alan ve haziran 2016'da bazı güncellemelerin yapıldığı 2015 yılına ait bilgilerin yer aldığı belirtilen rapora göre, parça tesirli, misket bombalarına ait kalıntıların kirlettiği 27 ülke arasında Kamboçya, Laos, Irak ve Vietnam ilk dört sırada yer alıyor.

Günümüzde ölümcül silahların Yemen ve Suriye'de ciddi ölçüde kullanılmaya devam edildiği kaydedilen raporda, Suriye'nin en az 360 kez parça tesirli, misket bombalarıyla bombalandığı vurgulandı.

Raporda, 1970'li yıllarda misket bombalarıyla bombalanan yerler arasında Katie ve Stung Treng, Rattanakiri, Mondulkiri, Prey Veng, ve Kompong Cham'ın olduğu hatırlatıldı.

Veriler, 1969–1973 yılları arasında Kamboçya'ya yaklaşık 26 milyon küçük bomba içeren 80 bin misket bombasının atıldığını ortaya koydu.

Mayın mağdurlarından So Not'ın sözlerine de yer verilen raporda, anında patlamayan bombalar, fırlatan silahların kullanılmasının durdurulmasının gerektiği belirtildi.

Not rapordaki açıklamasında, '2016 yılında hala çocukların bu bombalarla sakat kalması ve ölmesi çok acımasızca. Mülteciler ölümcül saldırılardan kaçmak ve kendilerine başka yerlerde ev aramak zorunda bırakılıyorlar.' ifadesine yer verildi.

Kamboçya'daki mayın mağdurları, hükümete misket bombası hakkındaki görüşmeleri hızlandırması çağrısında bulunuyor.

Kamboçya'ya yönelik misket bombaları, en son 2011 yılında Preah Vihear tapınağı yakınlarındaki sınır çatışmaları sırasında Tayland güçleri tarafından kullanılmıştı.

Kamboçya hala Misket Bombası İzleme Kuruluşu'na taraf ülke olmasa da 1993-2004 yılları arasında tahtta kalan Kamboçya Kralı Norodom Sihanouk ile 2004 yılında tahta geçen oğlu Kral Norodom Sihamoni'nin örgüte katılmak konusunda ısrarcı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA