İnternet kullanıcılarının çoğu artık sadece mobil

Sosyal medya danışmanı Abdullah Reha Nazlı, mobil kullanıcıların artık internet kullanıcılarının çoğunluğunu oluşturduğunu söyledi.

İnternet kullanıcılarının çoğu artık sadece mobil
İnternet kullanıcılarının çoğu artık sadece mobil
İnternet kullanımı yaygınlaşmasına karşın PC, laptop gibi cihazların kullanımın artışının belki de kişisel bilgisayarların icadından beri ilk defa azaldığını bildiren Nazlı, son birkaç yıldır web siteleri için kullanıcıların çoğunlukla yüzde 60-80 oranında mobil kullanıcı olduğunu bildirdi.

Kütahya'da bir web ajansı sahibi olan Nazlı, 100'den fazla web sitesini ziyaret etmiş yüzbinlerce kullanıcının istatistiklerini değerlendirerek yeniden teyit ettikleri sonucun aynı zamanda global sektörde yıllardır bilindiğini; projelerin, reklam çalışmalarının, uygulamaların çoğunlukla mobil platormlara taşındığını bildirdi.

Abdullah Reha Nazlı; web sektöründe sürekli araştırma ve bilgiyi kullanmanın hakim olduğunu; örneğin bir internet sitesini ziyaret eden internet kullanıcılar ile ilgili genel istatistiklerin bir sonraki çalışmalarda göz önüne alındığını açıkladı.

Buna göre bir web sitesi sahibi; ziyaretçilerin geneli ile ilgili istatistiklere baktığında; kullandıkları telefondan modelinden, web tarayıcısına, ekran çözünürlüğüne, siteye hangi kaynaktan ulaştığından ne kadar zaman geçirildiğine kadar erişebilmekte. Böylelikle kullanıcının internet bağlantı hızına uygun, telefonun ekranına göre tasarlanmış içerikler en çok kullandığı mecralarda karşısına çıkıyor. Hatta Google aramaları, tarayıcısından ziyaret ettiği siteler, beğendiği sayfalar, kullandığı uygulamalar göz önüne alınarak reklamverenler sadece kendi ürünü ile ilgilenme ihtimali olan potansiyel kitleye ulaşabiliyor.

'İnternetin büyük kullanıcı kitlesi olan Z kuşağı ile ilgili ise ilginç bir durum hakim'

Abdullah Reha Nazlı'ya göre sosyal medya ile ilkokulda tanışmış bu kesim bilgisayar kullanım oranını düşürmekte. Ailelerinden bilgisayar yerine cep telefonu ve internet paketi isteyen bu gençlerin çoğunun evlerinde bilgisayar olmadığını ve bazılarının yıllardır bilgisayar başına oturmadığını ya da sadece oyun oynamak için oturduğunu tespit ettiğini açıklayan Abdullah Reha Nazlı; bunun çeşitli sakıncaları olduğunu söyledi.

Dünyada 1,2 milyar sosyal medya kullanıcısının en büyük kesimini oluşturan ve nüfusu giderek artan Z kuşağının; medyanın yayın tarzından çarşılardaki işletme türlerine kadar etkilemiş olmasına rağmen programlama öğrenmeyişi, programları kullanmayışı ve sadece sosyal medyaya ilgi duyuşları yüzünden teknolojiden yararlanmak yerine ondan etkilenmeyi tercih ettiklerini bildirdi. (EFE)
Kaynak: İHA