İletişim Uzmanı Nilgün Böcekli Açıklaması

Çevre Mühendisi ve İletişim Uzmanı Nilgün Böcekli, dünyada yaklaşık 10 yıl önce aynı güzergahta yolculuk edecek şehirler arası yolcularla sürücüleri bir araya getiren ve Türkiye’de de yaklaşık 3 yıldır faaliyette olan ‘BlaBlaCar’ sisteminin sosyolojik olarak ciddi sıkıntılara neden olabileceğini belirtti. Uygulanan sistem ilk bakışta oldukça sosyal ve ekonomik görünse de ilerleyen dönemlerde telafisi olmayan olumsuzluklara neden olabileceğini belirten Nilgün Böcekli, “Avrupa’da bu sistem sosyolojik olarak tartışılmaya başladı. Türkiye’de henüz yeni sayılabilecek bu sistem ile ilgili önlem alınmalıdır” dedi.

İletişim Uzmanı Nilgün Böcekli Açıklaması
Bir milletin en önemli değerlerinden birinin örf-adetleri olduğunu ve özellikle gençlerin bu sistemle ciddi hatalar yapabileceğini kaydeden İletişim Uzmanı Nilgün Böcekli, İçel’de yaşanan Özgecan Aslan ve Aydın’da yaşanan Gamze Gürgen cinayetlerini de hatırlatarak, “Bu sistemi kullananların büyük çoğunluğu henüz üniversite çağlarındaki gençler. İyi niyetle de olsa güvenilirliğinin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da bu sistem sosyolojik olarak tartışılmaya başladı” dedi.

Çevre Mühendisi ve İletişim uzmanı olarak online sistem ile yapılan iletişimlerde kişinin kişiliğini analiz etmenin çok kolay olmadığını gördüğünü ve bir çok kişinin de bu sistem ile ilk defa karşılaştığı kişilerle aynı araçta uzun yolculuğa çıktığını kaydeden Nilgün Böcekli, “Her milletin kendine has gelenek görenekleri ve kültürü vardır. Bu sistem bizim yaşam tarzımıza uyan bir sistem değil. Sistemi kullanıcılar karşı taraftaki kişiyi ancak paylaştığı bilgilerle tanıyabiliyor. Paylaşılan bilginin de doğru olup olamadığı belli değil. Avrupa topluluğu ile Türk toplumunun anlayış, gelenek görenek ve inanç yapısı arasında çok fark var. Daha çok ekonomik amaçla başlayan bu sistemin ülkemizde ekonomiden daha çok ‘sosyalleşme’ adı altında kullanıldığını görüyoruz. Önlem alınmazsa çeşitli sıkıntılara neden olmasından endişe edilen bu uygulamanın vakit geç olmadan bizde de tartışılması ve bazı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum” diyerek gençleri ve özellikle ebeveynleri uyardı.
Kaynak: İHA