Domateste, Biyoteknikle Mücadele Yöntemleri

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması kapsamında 'Açıkta Sırık Domates Yetiştiriciliği ve Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin Uygulaması' projesinin tarla günü programı düzenlendi.Türkoğlu ilçesindeki Muratçakıroğlu Mahallesinde uygulanan proje ile domates yetiştiriciliğini sırıkla domates yetiştiriciliğine kaydırmak olduğu belirtildi. Proje ile aynı zamanda, feromen tuzakları ile kimyasal ilaç kullanmadan domates güvesine karşı biyoteknik mücadele yöntemleri ile birim alandan alınan ürünün verimini artırmak olduğu kaydedildi.Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, pragramda yaptığı konuşmada, Muratçakıroğlu mahallesinin Kahramanmaraş'ın yaylalarından biri olduğunu ve bu bölgede birim alanda çilek ve domates yetiştiriciliğinde belli bir mesafe aldıklarını söyledi.

Domates konusunda birim alandan fazla ürün alınması için 'Sırık domates yetiştiriciliği'ne geçmeye çalıştıklarını belirten Emiralioğlu, şunları kaydetti:

'Domates konusunda birim alandan daha fazla ürün alınması konusunda sırık domates yetiştiriciliğine geçmeye çalışıyoruz, bununla ilgili çalışma yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bölgemizde yaygınlaşacak. Tabi bunu yaparken en temel amaçlarımızdan bir tanesi nihai tüketicilerimize sağlıklı gıdayı ulaştırmak. Sağlıklı gıdayı ulaştırabilmek için de zirai ilaç kalıntısı ve pestisit kalıntısı olmayan ürünler üretmek amacındayız. Bunun için de burada domateste güve ve diğer zararlarla mücadelede ilaç kullanımını azaltıcı biyoteknik mücadele yöntemlerini enstitü müdürlüğünden gelen teknik eleman arkadaşlarımızın yardım destek ve tecrübeleriyle birlikte uyguluyoruz.'

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğü Teknik Elemanı Hasan Deda Büyüköztürk ise 3 yıllık olan projelerinin ilk tarla gününü yaptıklarını belirterek, bu proje ile amaçlarının kimyasalı bitirip biyolojik mücadeleye geçmek olduğunu ifade etti.

Bayan çiftçi Bedia Kaplan da İl Müdürülüğü sayesinde ürünlerini artık damlama su yöntemi ile yetiştirdiklerini ve bu sayede verimin arttığı, projeyle birlikte daha fazla ürün elde ettiklerini belirtti.
Kaynak: AA