Bu Kayıklar Eskişehir'in Sultanlarını Bekliyor

Eskişehir’de merakla beklenen ve Porsuk bulvarı Adalar mevkinde Porsuk Çayı’na indirilen ‘Sultan Kayıkları’, vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Osmanlı zamanında boğazlarda ulaşım aracı olarak kullanılan kayıklar, şimdilerde ise, Porsuk Çay’ında insanlara nostaljik anlar yaşatıyor.

Bu Kayıklar Eskişehir'in Sultanlarını Bekliyor
Osmanlı İmparatorluğu döneminde deniz yolu ulaşımında kullanılan kayıklar büyük önem arz ediyordu. Özellikle ‘Sultan Kayığı’, devrin o devrin ekonomik durumunu göstermekteydi. Bu kayıklara sadece dönemin padişahı, annesi, kadınları ve çocukları kullanabilirdi. Sultan Kayıkları, dönemin saltanatını, devletin kudretini ve gücünü simgeleyecek kadar görkemli olmaktaydı. Ayrıca boyutları yaklaşık 35 metreyi bulan kayıklar, İstanbul’un başkent olduğu dönemlerde boğazı geçmek için kullanılıyordu.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Halit Şahin, mezuniyet projesi kapsamında Sultan Kayıklarını tasarlayıp, geleneksel Osmanlı motifleri ve modern teknolojiyi buluşturarak, Eskişehir turizmine yeni bir alternatif kazandırdı. Şahin, ağabeyi ile ortak çalışarak Porsuk Çayı’na indirdiği kayıklar ile kentin sultanlarını ağırlamaya başladı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kayıklarda, Porsuk turunun yanı sıra zamanda yolculuk yapılarak, Osmanlı İmparatorluğu dönemine tekrar gidiliyor. Şuanda 2 tane Sultan Kayığı ile hizmet verilirken, bunun sayısının artacağı da bildirildi.

“Türkiye’nin 15-20 noktasına sultan kayıklarını götürdük”

Konuyla ilgili konuşan ağabey Harun Şahin, kayıkların tarihi bir proje olduğunu, tarihi yeniden canlandırmak ve halka kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.

Şahin, “Sultan Kayıkları tarihi bir projedir. Geçmişte Osmanlı döneminde çok yoğun olarak kullanılan, yani kara taşımasının aktif olmadığı dönemde boğazda, taşımacılığın en önemli taşıma araçlarından bir tanesiydi Sultan Kayıkları. Biz bunun tekrar ekonomiye kazandırılması için bir çalışma başlattık. Bu çalışma doğrultusunda önce İstanbul’daki müzede bulunan teknenin birebir aynısı üretildi. Uzun bir süre İstanbul Boğazı’nda hizmet verdi. Bunu yaygınlaştırmak için biz üretimine başladık. Üretiminde İstanbul’dan sonra Antalya, Kahramanmaraş, Urfa Halfeti ve Türkiye’nin 15-20 noktasına sultan kayıklarını hem ürettik hem de işletmeciliğini götürdük” ifadelerini kullandı.

“Bu bizim tarihi bir değerimiz”

Şahin, Sultan Kayıkları için bir tarihi değer olduğunu belirterek, “Bugün Allah’a şükürler olsun Eskişehir’e de sultan kayıklarını kazandırdık. Bu bizim tarihi bir değerimiz. Venedikliler vebadan ölen vatandaşlarını adalara bırakmak için Venedik gondollarını daha sonra turizme kazandırdılarsa, bir cenaze aracını turizme kazandırdılarsa biz bu canım, güzelim sultan kayıklarını saray hanedanının veya bugünkü devlet yöneticilerinin kullandığı makam araçlarını turizme katmamız bizim en büyük hedefimiz ve gayretimizdi. Bu konuda bize destek olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen hocamıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu ülkeye değer katacak her şeye elimizden geldiği kadar gayret ediyoruz”

Ağabey Şahin, yaklaşık 6 ay önce kayıkların çaya indirildiğini, ancak prosedür gereği faaliyete geçemediklerini kaydederek, “3 gündür faaliyetteyiz. İlk gün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda birçok vatandaşımızı zafer bayramına hediye olsun diye ücretsiz gezdirdik. Çocukların hiçbirinden para almadık. Biz de bu kentin, bu ülkenin insanıyız. Bu ülkeye değer katacak her şeye de elimizden geldiği kadar gayret ediyoruz, mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“5 TL gibi ekonomik bir rakamla 20-25 dakikalık bir tur yapıyoruz”

Ayrıca Harun Şahin, halkın tepkisinden de bahsederek, “Çok beğeniyorlar çünkü bize ait olan bir şey. Bu millet kendine ait olan bir şeye sahip çıkar, beğenir. Tekrar özümüze tarihimize ait olan bir şeyin ekonomiye kazandırılması hakikatten halkta çok ciddi ilgi görüyor. Bol bol fotoğraf çektiriyorlar, birbirlerine paylaşıyorlar, birbirlerini davet ediyorlar. İnsanlar özel günlerinde, doğum günlerinde, evlenme tekliflerinde nostaljik olduğu için rezarvasyon yapmak istiyor. Tarihi yaşatmak ve yaygınlaştırma için kurulan bir şirketiz, bu yüzden de 5 TL gibi ekonomik uygun bir rakamla insanları gezdiriyoruz. Hemen hemen 20-25 dakikalık bir tur süresi oluyor. Adalar bölgesini tamamen boydan boya yani Eskişehir’in en hareketli en canlı yerini boydan boya çok rahatlıkla insanlar görüyor ve tatmin edici doyurucu bir tur oluyor” dedi.

Yurt dışından gelen ve Sultan Kayıkları ile Eskişehir’i gezen bir vatandaş, “Ben Eskişehir’i internette tanıtım filminde izledim. Özellikle bugün Eskişehir’de yaşayan arkadaşımı ziyaret ettim. Bizi gezdirmesini istedim ve muhteşem. Çok güzel. Şehriniz ve özellikle saltanat kayığınız inanılmaz güzel ve etkileyici. Herkes çok mutlu gözüküyor burada. Avrupa şehri gibi” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA