Avusturya, ABD-AB Ticaret Anlaşması Müzakerelerine Karşı

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını istedi.

Mitterlehner, Avusturya Haber Ajansı'na (APA) yaptığı açıklamada, koalisyon hükümetinin ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmasına (TTIP-Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) karşı olduğunu söyledi.

Müzakerelerin 'durdurulması' çağrısı yapan Mitterlehner, sürecin şeffaf bir şekilde yeniden başlatılması gerektiğini belirtti.

Başbakan Christian Kern, devlet televizyonu ORF'ye dün yaptığı açıklamada, ABD ve Kanada ile yürütülen serbest ticaret anlaşmalarına karşı çıkmaya hazır olduklarını söyledi. Her iki anlaşmanında aynı problemleri içerdiğini kaydeden Kern, 'Bu, AB ile Avusturya arasında bir sonraki çatışma zemini olacaktır. Biz, emin olmaya odaklanmalıyız. Güç dengesinin küresel şirketlerin lehine dönmesini istemiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Avrupa kamuoyu, fikirleri alınmadan ABD ve Kanada ile serbest ticaret müzakereleri yürütülmesine karşı çıkıyor.

Genetiği değiştirilmiş gıdalar, kimyasal ilaçlar ve gıda katkı maddeleri üzerindeki sınırlandırmanın kalkmasından endişe eden Avusturya halkı, 17 Eylül'de TTIP ve Kanada ile AB arasındaki Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) müzakerelerini protesto edecek.

Kaynak: AA