Antalya'da Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Kadın Çiftçilerle Biyolojik Mücadele Projesi

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan "Antalya’da Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Kadın Çiftçilerle Biyolojik Mücadele Projesi" açılış toplantısı yapıldı. Açılışa Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Şevket Barca, Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Gürcan Özdağ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullh Ünlü, BİOTED Yön.Kur.Bşk Ali Eroğlu, BİOTED üyeleri, kurum ve kuruluşların temsilcileri, projenin uygulanacağı ilçelerin İlçe Müdürleri ile kadın çiftçiler katıldı.

Antalya'da Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Kadın Çiftçilerle Biyolojik Mücadele Projesi
Şube Müdürü Bilgin: " Eğitimli Kadın, Bilinçli Üretim, Güvenilir Gıda "

"Eğitimli Kadın, Bilinçli Üretim, Güvenilir Gıda" sloganı ile yürütülen proje hakkında bilgi veren Şube Müdürü Derya Bilgin, şöyle devam etti; “Proje ile örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde biyolojik mücadele uygulamalarını yaygınlaştırarak gıda güvenilirliğini sağlamak, ihracatta Antalya ürünlerine olan talebi arttırmak, doğaya ve çevreye risk oluşturabilecek kimyasalların kullanımını azaltmak ve sürdürülebilir tarım yapılmasına katkı sağlamak amaçlanıyor”.

“Türkiye’de biyolojik mücadele için çevrenin korunması, Türk tarımının rekabet gücünün artması gibi makro söylemlerin bugün bizim tarımımıza girmesinin sevinç kaynağı” diyen BİOTED Başkanı Ali Eroğlu , biyolojik mücadelenin örtüaltındaki uygulamalarının yeterli olmadığını kaydetti.

Sebze ihracatında öngörülen kurallara uyulmadığında zaman zaman sıkıntılar yaşandığını, bu problemlerin olmaması için biyolojik mücadelenin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmasının gerektiğini ifade eden Eroğlu, bu ve benzeri projelerin bu amaca hizmet ettiğini kaydetti.

İl Müdürü Dallı: " Hedefimiz biyolojik mücadele uygulamalarının sahada yaygınlaşması "

Biyolojik mücadele konusunda İl Müdürlüğü tarafında yürütülmekte olan tek projenin bu olmadığını ve kadın çiftçileri de kapsayan 4 ayrı projenin daha yürütüldüğünü aktaran İl Müdürü Ahmet Dallı, “Bu projelerle hem sahadaki teknik personelimizin uzmanlaşmasını sağlıyoruz hem de yayım faaliyetlerini yürütüyoruz. Hedefimiz biyolojik mücadele uygulamalarının sahada yaygınlaşmasını sağlamak” diye konuştu.

Dallı şöyle devam etti; “Tarladan sofraya gıda güvenilirliği temel hedefimiz. Tarım Bakanlığı olarak en önemli görevimiz eğitim ve yayım faaliyeti. Teknik personelimiz var ve bizlerin asli görevi sahada çiftçileri bilgilendirilerek ve bilinçlendirerek daha sağlıklı ürünler yetiştirerek hem iç piyasa da hem ihracatta güvenilir ürünler elde etmemiz. . Üretimden tüketime her adım takip edilmekte. Gıda güvenirliği sağlanmış, tadı, kokusu aroması olan, kalıntısız ürünler üretmek ve bu durumu sürekli iyileştirmek ve bu amaçla yaşanılabilir bir çevre ile güvenilir gıda ile sağlıklı toplum ve sağlıklı nesiller yetiştirmek temel hedefimiz".

Konuşmasında İspanya’daki deneyimini de paylaşan Dallı, alıcı ülkenin talebi ile üretimin şekillendirildiğini ve üretici birliklerinin hep birlikte hareket ederek örtüaltında yüzde 100’e yakın oranda biyolojik mücadele uygulamasının 2006 yılından beri yapıldığını söyledi.



Dallı kadın çiftçilerin seçilmesi sebebini ise “Kadın çocuğunun yetişmesi için gerekli özveriyi gösteriyor. Babadan daha yeniliğe açık, daha öz verili. Tarımda da kadın ön planda. Bilgileri aktarma noktasında da kadınlar daha etkin." olarak açıkladı.

Daire Başkanı Barca: " 2 milyondan fazla kadına eğitim verdik "

Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Şevket Barca ise yaptığı konuşmadı tarım sektöründe kadınların en önemli aktör olduğunu kaydetti.

Barca, 2003 yılından bu yana 171 bin faaliyet ile 2 milyondan fazla kadına eğitim verdikleri bilgisini paylaştı. Kadın olmadan kırsal kalkınmanın olmayacağını aktaran Barca, farklı programlar ile kadınlara yönelik faaliyetlerin devam ettiğini kaydetti.

Antalya’da başlatılan proje ile kurumsal kapasitenin gelişeceğine ve kadınların da bilgi ve birikimlerinin artacağına inandığını kaydeden Barca, bu ve benzeri projelerin ileriki dönemlerde de uygulanmasının önemine inandıklarını, önümüzdeki dönemde de buna benzer projelere destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı Cevheroğlu:" Kadınların emekleri özellikle Antalya tarımında çok fazla"

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ise projenin iki önemli ayağı bulunduğunu, bunlardan birisinin kadın diğerinin ise sağlık olduğunu vurguladı. Cevheroğlu: "Atatürk’ün de dediği gibi “yeryüzünde neyi görüyorsak hepsi kadının eseri”. Kadınlar üretimde var, biz erkeklere göre daha paylaşımcı, daha fedakar, daha çalışkan. Kadınların emekleri özellikle Antalya’da yadsınamayacak derece de fazla” dedi.

Dünya tarihinin en zengin dönemini yaşadığını, giderek zenginleştiğini kaydeden Cevheroğlu şöyle devam etti “Bir takım şeylere çok daha kolay ulaşıyoruz. Tabi zenginliğin getirdiği bazı hususlar da var. Daha iyi, daha kaliteli, daha sağlıklı ürünler talep ediyoruz. Antalya tarımda çok önemli bir il. Zaman zaman sıkıntılar yaşandığı da oluyor. Biyolojik mücadele uygulaması bu anlamda çok önemli. İlaçlara karşı tıpkı inşalarda olduğu gibi bağışıklık gelişmekte. O nedenle kimyasal uygulamanın yerini alan bu uygulama önemli. Başta Tarım İl Müdürlüğü personeli olmak üzere projeye katkı sağlayan kadın çiftçilerimize ve diğer paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Açış konuşmalarının ardından çekilen aile fotoğrafı ve ardından yapılan kokteyl ile tören sona erdi.
Kaynak: İHA