Aloğlu'ndan Ar-Ge Açıklaması

Türkiye’de ayrılan bütçenin az olduğuna dikkat çeken MAGİDER Başkanı Ayberk Aloğlu, “Türkiye’deki maliyetlerin yüksek olması Ar-Ge’ye ayrılacak olan maliyet giderlerini de azaltıyor. Maliyetler düşerse, devlet destek verirse Ar-Ge çalışmaları artar” dedi.

Aloğlu'ndan Ar-Ge Açıklaması
Manisa Girişimciler Derneği (MAGİDER) Başkanı Ayberk Aloğlu, Ar-Ge’nin yeteri kadar gelişmediğini belirterek, bu sorunun sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin sorunu olduğunu kaydetti.

ABD’de şirketlerin bütçelerin yüzde 20 ila 25 arasındaki bir payı Ar-Ge’ye ayırdığını vurgulayan Aloğlu, bu oranın ülkemizde yüzde 5 ila 7 arasında olduğuna dikkat çekti. Aloğlu, “Ne istediğimizi bilmezsek geliştireceğimiz ürünün ne olacağını bilemeyiz” dedi.

“Devlet destek vermeli”

Ar-Ge’nin her alan için önemli olduğunun altını çizen Aloğlu, “Bizde böyle bir şey var. Türkiye’deki maliyetlerin yüksek olması Ar-Ge’ye ayrılacak olan maliyet giderlerini de azaltıyor. Biz ve devletimiz maliyetleri düşürsek ancak bunun önüne geçebiliriz. Devlet üretimi desteklemeyebilir ama Ar-Ge’yi destekleyebilir. Bir devlet kurumu bir yerdeki işletmeleri destekliyor, açılmasını da destekliyor ama ürünün pazarlanmasında desteklemiyor” diye konuştu.

“Teknopark önemli”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde kurulan ve yapımı devam eden Teknoparkla ilgili olarak, “Teknopark’a üye olmak için girişimlerimiz oldu. Burada üniversite kollarımıza bir Ar-Ge kapısının açılacağını düşünüyoruz. Onun için bitmesini bekliyoruz. Çünkü üniversite ile çalışmak bizim işlerimize bilim katıyor. Bizde bilim dışı çalışma taraftarı değiliz. Muhakkak bir yer isteyeceğiz. Bu konuda elini taşın altına koyan bir rektörümüz var, kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

“Fabrikalar öğrencilere sahip çıkmalı”

Üniversite ve sanayinin bir türlü bir araya gelememesini değerlendiren Başkan Aloğlu, “Geçmişte yaşanan hatalar bu işin önünü tıkamış. Fakat son yıllarda bunun düzelmesi için çalışıyor. Üniversite sanayiye aç. Ama burada asıl iş OSB’de başlıyor. OSB’deki fabrikalar öğrenciler bizim öğrencilerimizdir diyerek onlara sahip çıkmalıdır. Sadece üretim yapayım, Manisa benim için önemli değil derse bu işin akıbeti çok uzun sürmez. Kendi işlerini yaparlar, fakat yeni nesli yetiştiremezler. Yeni nesilde kendilerinin de evlatları var. Kendi evlatlarını yetiştirdikleri gibi Manisalıları yetiştirmek zorundadır. Bu bizim vatani görevimizdir. Bunu bütün fabrikaların yapması lazım.” diye konuştu.

Kaynak: İHA