Ağustos Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi: 'Bugün sorunsuz işleyen dinamik bir ekonomimiz, toparlanmaya başlayan bir ihracatımız var. Artan siyasi istikrarımız ve milletimizin desteğiyle artık çok daha güçlüyüz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'Bugün sorunsuz işleyen dinamik bir ekonomimiz toparlanmaya başlayan bir ihracatımız var. Artan siyasi istikrarımız ve milletimizin desteğiyle artık çok daha güçlüyüz' dedi.

Büyükekşi, Giresun Liman sahasındaki ağustos ayı i̇hracat rakamları basın açıklaması ve 2016-2017 fındık ihracat sezonu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkedeki ekonomik gelişmelere göz atıldığında beklenenin üzerinde gelen ilk çeyrek büyüme rakamının kendilerine moral olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ulaştığı büyüme rakamıyla Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında geldiğini vurgulayan Büyükekşi, eylül ayında açıklanacak ikinci çeyrek büyüme rakamlarında da aynı performansın devam ettirileceğini düşündüklerini dile getirdi.

Büyükekşi, temmuz ayında hain bir terörist darbe girişimine şahit olduklarını belirterek, 15 Temmuz darbe girişimindeki tüm şehitlere Allah’tan rahmet, yaralanan gazilere de şifalar diledi.

Ülkenin sağlam makro ekonomik temelleri ve hükümet tarafından gerekli tüm tedbirlerin alınması sayesinde ihracat ve ekonominin darbe girişiminden etkilenmediğini aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

'Bugün sorunsuz işleyen dinamik bir ekonomimiz, toparlanmaya başlayan bir ihracatımız var. Artan siyasi istikrarımız ve milletimizin desteğiyle artık çok daha güçlüyüz. Bu çerçevede bölgesel riskleri azaltma amacıyla Sayın Başbakanımızın düsturuyla 'düşmanlarımızın sayısını azaltıp, dostlarımızın sayısını artırmalıyız' dedi biliyorsunuz. Bu anlamda Rusya ile aramızda gerginliğin sona ermesi bizler açısından oldukça büyük bir önem arz ediyor.'

Büyükekşi, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya’ya gittiklerini anımsatarak, 'Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Devlet Başkanı karşılıklı ticaretimize hız kazandıracak bazı kararlar aldılar. Bu kararların başında özellikle charter seferlerinin başlaması geliyordu, iki gün önce charter seferlerinin başlamasıyla ilgili Medvedev kararın altına imza attı ,seferler gerçekleşti.' diye konuştu.

Diğer bir konunun vizesiz rejimin tekrar yürürlüğe konulması olduğunu vurgulayan Büyükekşi, bunun gerçekleşmesini dört gözle beklediklerini belirtti.

Büyükekşi, bazı Türk mallarındaki ambargonun kaldırılmasını da beklediklerini ifade ederek, 'Türk-Rus ortak yatırım fonu konulması, Türk akımı projesinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, daha önce yarım kalan Türkiye ile Rusya arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin tekrar başlaması. Bizler ihracatçılar olarak bu olumlu atmosferin bundan sonra ihracatımıza özellikle 2017 yılında büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, şunları söyledi:

'Onursuz darbe girişiminin ardından Ekonomi Bakanlığımız himayesinde 16 ülkede Türkiye imaj kampanyası başlatıyoruz ve diyoruz ki Discover Your Turkey Story. Diğer taraftan Sayın Bakanlarımızın başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi'nden bir, Milliyetçi Hareket Partisi'nden bir, AK Parti’den bir milletvekilimiz, sivil toplum kuruluşu başkanlarımız, iş adamlarımızla birlikte belirlediğimiz 26 ülkeye seyahat gerçekleştiriyoruz. Türkiye ekonomisinin eskisi gibi olduğunu ülkemizin yatırımcılar için güvenilir bir liman olduğunu ve bundan sonra da olacağını yurt dışında anlatıyoruz.'

- 'Türkiye dünya fındık üretiminde ve ticaretine de bir tekel konumunda'

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç ise Türkiye'nin dünya fındık üretiminde ve ticaretine de bir tekel konumunda olduğunu söyledi.

Sevinç, fındık piyasasının açıldığını, bundan sonra piyasanın konuşacağını dile getirerek, 'Bırakalım piyasa konuşsun biz konuşmayalım. Herkes yanılabilir tahminlerinde, görüşlerinde, iddialarında da yanılabilir ama piyasa yanılmaz, piyasa doğruyu söyler. Piyasayı izleyelim, herkesin iddialarının ne derece doğru olup olmadığını görürüz.' diye konuşu.

İhracatçılar olarak her zaman için yüksek üretim, yüksek tüketim, düşük üretim maliyetinin peşinde olduklarını ifade eden Sevinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dolayısıyla ihracattan gelen döviz elbette önemlidir ama ne miktarda ihracat yaptığınız, hem dünya hem Türkiye tüketiminin hangi doğrultuda geliştiğini izlemek bizim için daha önemlidir. O nedenle Fındık Tanıtım Grubu olarak elimizdeki kaynakları fındık tanıtımının yanında üretimin artırılması, verimliliğin yükseltilmesi ve üretim maliyetinin aşağılara çekilmesi hususunda kullandık, bundan sonra da kullanmaya devam edeceğiz.'

Edip Sevinç, ihracatta aflatoksin nedeniyle iade edilen fındıkların artık yurt içine girişinin kolaylaştırılması ve ihracatçının bundan büyük zararlar görmesinin engellenmesi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve hükümetin aldığı karar çerçevesinde işlerin daha kolay olacağını söyledi.

Sevinç, yine üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimin artırılması, iklimlere daha uygun fındık fidelerinin yetiştirilmesi, bahçelerin yenilenmesiyle bağlantılı olarak Fındık Tanıtım Grubu ve Fındık Araştırma Enstitüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde Giresun’da bir doku kültür laboratuvarı kurulması konusunda protokol imzalandığını bildirdi.

Konuşmaların ardından bir firma tarafından, fındık çuvallarının liman sahasındaki tırlara yüklenip ihraç edileceği ülkeye gönderilmek üzere yola çıkmasıyla 2016-2017 fındık ihraç sezonu başlatıldı.
Kaynak: AA