Sebze Meyve Üreticilerinin Gözü Erdoğan-Putin Görüşmesinde

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Akbaş: 'Sebze ve meyve üreticileri olarak bugün bizim için büyük gün. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Putin arasında yapılacak görüşmeden çok umutluyuz. Canı gönülden takip ediyoruz'

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, 'Sebze ve meyve üreticileri olarak bugün bizim için büyük gün. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Putin arasında yapılacak görüşmeden çok umutluyuz. Canı gönülden takip ediyoruz.' dedi.

Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan krizden sebze meyve üreticilerinin olumsuz etkilendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak görüşmenin ardından sektörün rahat bir nefes alacağını söyledi.

Rusya'nın kendileri için ciddi bir pazar olduğunu dile getiren Akbaş, başta domates ve limon olmak üzere birçok ürününün Rusya'ya ihraç edildiğine dikkati çekti.

İki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle birçok üreticinin ürününü satamadığını ifade eden Akbaş, 'Bu ürünler iç pazarda tüketildi. Bu da bir nebze piyasayı rahatlattı, fakat beklenenden az oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeden çok umutluyuz. Bugün bizim için büyük gün. Görüşmeyi canı gönülden takip ediyoruz.' diye konuştu.

Rusya'ya ihracata hazır olduklarını belirten Akbaş, şunları kaydetti:

'Bizler her türlü anlaşmaya göre, tüm hazırlıklarımızı yaptık. Darbe girişiminin ardından birçok şeyin açığa çıkmasıyla Rusya ile olumlu görüşmelerin olacağına inanıyoruz. Sebze ve meyve üreticileri olarak yapılacak anlaşmanın ardından piyasada bir patlama bekliyoruz. Özellikle sera ürünlerimizin yüzde 60'nı Rusya'ya pazarlıyoruz. Bu da bizim için ciddi bir pazar. Geçen yıllarda milyonlarca ton ürünümüzü bu pazara sattık. Bu yıl beklentimiz ihracatın 3-4 kat artmasıdır. Hedefimiz bu yıl 3-5 milyon ton meyve ve sebze ihraç etmek.'

- Üreticiler de umutlu

Sebze üreticisi İsmail Çimen de Ege Bölgesinde sebze üretimi yaptığını, geçen yıl Rusya ile yaşanan sıkıntı nedeniyle zarar ettiğini belirtti.

Kendisi gibi birçok üreticinin de zarar ettiğini anlatan Çimen, 'Dolayısıyla bu sıkıntı halka da yansıdı. Umuyoruz ki bu yıl ihracat olur, biz de rahatlarız. Fiyatların az da olsa artacağını tahmin ediyorum.' dedi.

Meyve üreticisi İsmail Kaya da görüşmenin hayırlı geçmesini dileyerek, 'Olumlu gelişmeler olursa bizim sektör canlanır. Görüşmelerden umutluyuz.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA