Öksürüğün altında pek çok farklı neden yatıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Koç, "Sigara dumanından, çamaşır suyuna, toz ya da nemden evcil hayvanlara kadar pek çok şey öksürüğe neden olabiliyor" dedi.

Öksürüğün altında pek çok farklı neden yatıyor
Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Koç, öksürüğün çeşitleri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Dr. Koç, birçok solunum yolu ve sistemik sağlık sorunlarının sık görülen bulgularından öksürüğün, aslında hava yollarının sekresyonlardan temizlenmesini ve alt solunum yollarına yabancı maddelerin girmesini önleyen önemli bir savunma mekanizması olduğunu ve bu nedenle sağlıklı kişilerde etkili ve yararlı bir işlevi bulunduğunu ifade etti.

Dr. Koç, öksürüğün nedenlerinin aydınlatılmasında ise en öenmli noktayı devam ettiği sürenin oluşturduğunun altını çizdi.

Günümüzde doktor başvurularının en sık nedenlerinden birini oluşturan öksürüğe neden olan algılayıcılar, akciğer ve akciğer zarı dışında burun, sinüsler, farenks gibi üst solunum yollarının; kalp zarı, karın zarı, kulak yolu ve midede yaygın şekilde bulunduğunu söyleyen Dr. Koç, 'Dolayısıyla akciğer dışında pek çok faktör öksürüğe neden olabiliyor' diye konuştu.

Dr. Koç, üç haftadan kısa süren akut öksürüğün ve sekiz haftadan uzun süren kronik öksürük çeşitleri hakkında ise şu bilgileri aktardı:

'Akut öksürüğe, üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, zatürre, bronşit, çevresel veya mesleki tahriş edici madde maruziyeti, kalp yetmezliği ve yabancı cisimlerin soluk borusuna kaçması gibi faktörler neden oluyor. Kronik öksürüğün en büyük nedenlerini ise; astım, kronik bronşit, verem, akciğer kanseri gibi neredeyse tüm akciğer hastalıkları, geniz akıntısı, çeşitli tansiyon ilaçları ve reflü oluşturuyor. Birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyen öksürük çoğunlukla tedaviye gerek olmayan gribal durumlara bağlı oluyor. Bunun yanı sıra sigara dumanı, evde kullanılan çamaşır suları, amonyak, boya gibi kimyasal maddeler, halı, toz, nem ya da alerjiye yol açan evcil hayvanlar da öksürüğe yol açabiliyor.”

Sigara içenler dikkat

Öksürük ile birlikte balgam veya ateş olması, tedavinin sonuç vermemesi, öksürüğün karakterinde değişiklik olması ve nefes darlığı yaşanması gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Koç, sigara içen kişileri özellikle uyardı.

Sigaranın sıklıkla balgamlı öksürüğe neden olduğunu kaydeden Dr. Koç, 'Ancak öksürüğün tek nedeninin sigara olduğunu düşünerek doktora başvurmamak, kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri gibi önemli sağlık problemlerinin tanısında gecikmeler yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle kronik öksürük yakınması olan herkesin akciğer grafisi çektirmesi önem taşıyor. Akciğer grafisinin ayırıcı tanı ihtimalini ortaya çıkaran önemli bir tetkik olduğunun unutulmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA