Hidrojenin Lideri De 'Yıldız'

Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü (AESK), TÜBİTAK’ın ‘Effıcıency Challenge Electrıc Vehıcle’ yarışlarında geleceğin enerjisi olarak görülen hidrojenli aracıyla iki kategoride birinci olmayı başardı.

Hidrojenin Lideri De 'Yıldız'
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), TÜBİTAK tarafından bu sene uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ‘Efficiency Challenge Electric Vehicle’a damga vurdu. YTÜ öğrencilerinden oluşan AESK (Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü) Hidromobil ve Yerli Ürün (Domestic Pruduct Award) kategorilerinde SİRİUS isimli araçlarıyla kupa kaldırmayı başardı.

100 km’yi 70 kuruşla kateden YTÜ ekibi kupaya uzandı

Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen yarışlara katılan YTÜ AESK ekibi iki dalda kupa kaldırarak büyük bir başarıya imza attı. Hidromobil alanında 16 üniversitenin ekipleriyle başvurduğu yarışmalarda 9 ekip testleri geçmeyi başardı. Müsabakalarda Yıldız Teknik Üniversitesi ekibi 100 km’de ortalama 70 kuruşluk performansı ile verimlilik dalında birinci olmayı başardı.

Yerli ürün kategorisinin lideri de ’Yıldız’

YTÜ Ekibi, yarışta SİRİUS aracı, sahip olduğu 6 adet yerli tasarım ürün sayesinde ’Domestic Product Award’ (Yerli Ürün) kategorisinde de birinci olmayı başardı. YTÜ AESK ekibi tamamen kendi imkanlarıyla tasarladıkları araçlarında, Motor, Enerji Yönetim Sistemi (EYS), Batarya Yönetim Sistemi(BYS), Yerleşik Şarj Birimi, Telemetri, Hidrojen Sensörü gibi temel aksamları yüzde 100 yerli olarak üretmeyi başardı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, TÜBİTAK müsabakalarından 2 kupayla dönerek üniversiteyi en iyi şekilde temsil eden AESK üyesi öğrencilerini ve danışmanları Doç. Dr. Alptekin Ergenç’i makamında kabul etti. AESK ekibini başarılarından dolayı kutlayan Prof. Dr. Bahri Şahin, ekip üyelerinin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

"Geleceğin teknolojilerine bugünden hazır olmalıyız"

Dünyanın, Endüstri 4.0 olarak da nitelendirilen 4. Sanayi Devrimini yaşadığını aktaran Prof. Dr. Bahri Şahin, Türkiye’nin de bu devrimi kaçırmaması için, katma değeri yüksek, aynı zamanda gelecek vaad eden teknolojilere yoğunlaşması gerektiğini söyledi.



Fosil yakıtların hem çevre hem de maliyet sebebiyle yakın gelecekte yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakacağını aktaran Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, Türkiye’nin bugün şekillenen, geleceğin dünyasında yer alması için, bu tür ileri teknoloji ürünlerine ağırlık vermesi gerektiğini aktardı.

AESK Başkanı YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Doğukan Özavcı, yarışmaya tamamen kendi tasarımları ve üretimleri Hibrid araçlarıyla katıldıklarını belirterek, "Gerek konseptin yeni olması gerekse kendi tasarımlarımızdan olan Batarya Yönetim Sistemi, Motor, Enerji Yönetim Sistemini birlikte ilk defa deneyecek olmamız bizim için oldukça zorlayıcıydı. Bunlardan dolayı bazı problemler yaşasak da yarışı başarılı bir şekilde tamamlayarak birinci olmayı başardık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA