''Çay Yaptı' Diye Rapor Mu Yazalım'

Trabzon İstihbarat Şube Amiri Ercan Demir, Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen’in, ’Yasin Hayal ile ilgili ne yaptınız?’ sorusuna, “Yasin Hayal, Alperen Ocakları’nda çay yapıyor. Her gün çay ocağına gidip çay yaptığını mı raporlaştırmamız gerekiyor. Bizim gerekeni yaptığımıza inanıyorum" yanıtını verdi.

''Çay Yaptı' Diye Rapor Mu Yazalım'
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın görülmesine devam ediliyor. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü oturumuna, tutuklu sanıklar İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek ve eski emniyet amiri Ali Fuat Yılmazer cezaevinden getirilirken, tutuksuz sanıklar dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon istihbarat şube amirlerinden Ercan Demir, dönemin İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları da salonda hazır bulundu. Dink davasından hükümlü olan Yasin Hayal ve Ogün Samast’a ise bulundukları cezaevinden SEGBİS ile bağlanıldı.

Duruşmaya, savunmasını tamamlayan tutuksuz sanık Ercan Demir’in çapraz sorgusuyla devam edildi. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu söz alarak Demir’e, “Dink’in Türklüğü aşağılamak iddiası ile cezalandırılmasının, Dink’in öldürüleceği noktasında zemin hazırladığını düşündünüz mü ve buna yönelik tedbir aldınız mı?” diye sordu. Demir, "Biz yapılması gerekenleri yaptık. Ona rağmen bunlar oldu. Elimizdeki Dink konusuyla ilgili bilgileri sürekli değerlendirdik ama maalesef cinayet gerçekleşmiştir” yanıtını verdi. Demir, Bakırcıoğlu’nun "Trabzon Terörle Mücadele Müdürlüğü’nün Dink’in öldürüleceği noktasında bilgisi var mıydı?" sorusunu ortak çalışmaları olmadığını belirterek, “Bilemiyorum” şeklinde cevapladı.

Bakırcıoğlu’nun ardından yine Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, sanık Demir’e sorular yöneltti. Belen, “Yasin Hayal’in çevresindeki kişilerle olan ilişkilerini değerlendirdiniz mi? Yasin Hayal ile ilgili ne yaptınız?” diye sordu. Sanık Demir, “Yasin Hayal, Alperen Ocakları’nda çay yapıyor. Her gün çay ocağına gidip çay yaptığını mı raporlaştırmamız gerekiyor. Bizim gerekeni yaptığımıza inanıyorum" yanıtını verdi.

ERHAN TUNCEL VE ARKADAŞLARINI NEDEN FİZİKEN TAKİP ETMEDİNİZ

Duruşmada daha sonra Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, sanık Demir’in sorulardan bağımsız yanıtlar verdiğini belirterek, “Sıradan bir insan için ‘Şu adam öldürülecektir’ diye bir rapor gelse fazla ciddiye almayabilirsiniz. Öldürülecek olan kişinin toplum içinde husumet beslenen bir kişi olmadığı kanaatine varabilirsiniz. Ama bu eylemle ilgili elinizde ciddi doneler var. 9 nolu raporlarda bu adam öldürülecek diyorsunuz. Kim bu? Mc Donald’s bombalamasında adı geçen bir adam. Öldürecek olanın da öldürülecek olanın da ciddi bir boyutu var. Sizin yardımcı istihbarat elemanınız Nisan ayında ‘Ben ikna etmeye çalışıyorum’ diyor. Alt yapısı olan ve ciddiye alınması gereken bir olay. Nisan ayından sonra 11 ve 12 nolu raporlar hazırlanmış ama bunlarda hiçbir şey yazılmamış. Burada alarm düzeyine geçmiş bir olay var. En azından Erhan Tuncel’i veya çevresindeki kişileri takip edebilirdiniz. Bu adamlar telefon görüşmelerinde dinlendiklerini belirten şeyler söylüyorlar. Bu kişileri fiziken takip etseydiniz bunların hiçbiri ortaya çıkmayacak mıydı? Kırtasiye konusu var, silah konusu var. Bu olaylar bir günde olacak şeyler değil” dedi.



“JANDARMA DA BİRKLİKTE YARGILANSIN"

Bunun üzerine sanık Demir’in avukatı söz alarak, cinayeti işleyen ve azmettiren kişilerin jandarmadan yardım alıp almadığının çözülmesi gerektiğini söyledi.

Demir’in avukatı, “Jandarma ve diğer sanıklar hep birlikte yargılanmalı. Savcılıktaki dosyada gizlilik kararı olduğu için hiçbir şey bilmiyoruz. Ben inanıyorum ki jandarma dosyası da gelirse yargılama daha sağlıklı olacaktır” dedi.

Duruşma sanık Ercan Demir’in çapraz sorgusu ile devam ediyor.

Kaynak: İHA