Seyfülislam Kaddafi Hakkındaki Kovuşturmanın Durdurulması Talebi

Tobruk hükümeti, UCM'den devrik lider Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi hakkındaki kovuşturmayı durdurmasını talep etti.

Libya'daki Tobruk hükümetinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’den (UCM) devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi hakkındaki kovuşturmayı durdurmasını talep ettiği bildirildi.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı Adalet Bakanı Munir Asr, yaptığı açıklamada UCM Hazırlık Dairesi Başkanı'ndan Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi hakkındaki izleme ve kovuşturmaları durdurmalarını istedi.

UCM'nin yargılamak istediği konularda Seyfülislam Kaddafi'nin daha önce Libya yargısı önünde yargılandığını belirten Asr, adaletin gerçekleşmesi ve insan haklarının korunması için bir kişinin aynı olaydan iki kez yargılanmasının doğru olmayacağını vurguladı. Asr, bir kişinin iki kez yargılanmasının uluslararası belgelere ve normlara da aykırı olduğunu ifade etti.

Seyfülislam Kaddafi'ye yakın kaynaklar, Kaddafi'nin Zintan Hapishanesinde olmadığını ancak uluslararası kovuşturma korkusuyla kentten ayrılmadığını ileri sürüyor.

Adalet bakanlığının, Kaddafi'nin genel af kapsamında salıverilmesi için karar çıkardığı ve ardından Kaddafi'nin serbest bırakıldığı yönünde basında dün bazı haberler yer almıştı.

Zintan Devrimcileri Askeri Konseyi ve Belediye Meclisi, Kaddafi'nin tutuklu bulunduğu hapishaneden salıverildiğine dair iddialar üzerine ortak yayımladığı yazılı açıklamada, 'Kaddafi cezaevindedir, serbest bırakılmamıştır.' ifadesine yer vermişti.

Kaddafi, babasının ölümünden sonra Kasım 2011'de Libya'nın güneyindeki Sabha kentinde yakalanmıştı.

Kaddafi, eski istihbarat şefi Abdullah es-Senusi ve eski Başbakan El-Bağdadi el-Mahmudi gibi rejimin sembol isimlerinin de aralarında bulunduğu 37 kişi, 17 Şubat 2011'de başlayan halk ayaklanmasında 'gösterileri şiddet kullanarak bastırmak, göstericileri öldürmek, köy ve şehirleri kuşatma altına almak ve kamu mallarını zarara uğratmak' gibi suçlamalarla yargılanıyor.

Kaynak: AA