Mısır'da Tutuklu Bulunan İrlanda Vatandaşı

Mısır, İrlanda'nın Mısır asıllı İrlanda vatandaşı Halava'nın serbest bırakılması yönündeki talebini reddetti.

Mısır, İrlanda'nın, kamuoyunda 'Fetih Camisi olayları' olarak bilinen gösteriler sırasında tutuklanan Mısır asıllı İrlanda vatandaşı İbrahim Halava'nın serbest bırakılması yönündeki taleplerini reddetti.

Mısır resmi haber ajansı MENA'nın meclis tarafından yapılan yazılı açıklamaya dayandırdığı haberinde, 'Meclis, adalet meselelerine yönelik müdahaleleri reddetmektedir.' ifadesine yer verdi. Yargının bağımsız olduğuna ve meclisin yargı meselelerine müdahale edemeyeceğine işaret edilen açıklamada, İrlanda meclisinin Mısır yasalarına yönelik yanılgı ve saldırıların da kınandığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, Mısır asıllı Halava'nın İhvan mensubu olduğu ve yasalara aykırı hareket ettiği iddia edildi.

İrlanda meclisi geçen ay yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminden Halava'nın serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te yaşanan askeri darbeyi takip eden günlerde yapılan demokrasi yanlısı gösterilerden birinde, Kahire’de Ramses Meydanı'ndaki Fetih Camisi'ne sığınan İbrahim Halava darbe yönetimi tarafından tutuklanmıştı.

'Terör, cinayet, patlayıcı madde kullanmak' ile suçlanan ve tutuklandığında 17 yaşında olan Halava'nın duruşmalarının sık sık ertelenmesi insan hakları örgütünün tepkisine neden olmuştu.

Dublin’de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Somaia Halava, kardeşinin 3 yıla yakın süredir Mısır’ın en kötü hapishanelerinden birinde tutuklu bulunduğunu belirterek, İrlanda hükümetini bu ülkeye baskısını artırmaya çağırmıştı.
Kaynak: AA