Libya'daki Olaylar

UMH bağlı Libya Petrol Kurumu İdari İşler Başkanı Sanaallah: 'Zuveytina Limanı'ndaki petrol tesisleri muhafızları ile Hafter'e bağlı birlikler arasında çatışma çıkabileceğine ilişkin haberler karşısında endişeliyiz'.

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), ülkenin doğusundaki Zuveytina petrol tesisleri yakınlarında General Halife Hafter komutasındaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı ordu güçleri ile tesis muhafızları arasında bir çatışma çıkabileceği konusunda endişeli olduklarını duyurdu.

UMH'ye bağlı Libya Petrol Kurumu İdari İşler Başkanı Mustafa Sanaallah, yaptığı yazılı açıklamada, 'Zuveytina Limanı'ndaki petrol tesisleri muhafızları ile Hafter'e bağlı birlikler arasında çatışma çıkabileceğine ilişkin haberler karşısında endişeliyiz.' ifadesini kullandı.

Tarafları, ülkenin altyapısının daha fazla tahrip edilmemesi konusunda uyaran Sanaallah, Zuveytina Liman bölgesindeki petrol tesislerine saldırı düzenlenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu tesislerde, ülkenin ekonomisinin yeniden tesis edileceği Libya halkına ait ham petrollerin depolandığına dikkati çeken Sanaallah, gelecekte Zuveytina Limanı'nda başlayacak petrol ihracatının tüm Libyalıların yararına olacağını aktardı.

Sanaallah, taraflara, olası bir operasyon durumunda stoklardaki petrollerin güvenli bir alana sevkiyatı için kurumun emniyet koridoru açmasına izin vermeleri çağrısında bulundu.

ABD'nin Libya Temsilcisi Jonathan Wiener de sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Libya'da kontrolü elde etmek için tarafların çatışması durumunda petrolün tehlikede olduğuna işaret ederek, kırılgan petrol sektörü ve ekonomiyi riske atacak adımların önlenmesi için taraflar arasında iletişim kurulması gerektiğini belirtti.

İngiltere'nin Trablus Büyükelçisi Peter Millett, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sanaallah'ın Zuveytina liman bölgesinin tahrip edilmemesine ilişkin çağrısını desteklediğini vurguladı.

Zuveytina petrol tesisleri muhafızları, Hafter'e bağlı birliklerin, Binbaşı Miftah Şakluf komutasında bölgeye doğru ilerlediğini açıklamıştı. Birliklerin liman ile petrol sahalarını ele geçirmeyi hedeflediğini savunan muhafızlar, olası saldırıları yanıtsız bırakmayacaklarını ifade etmişti.

Libya'da İbrahim el-Cedran liderliğindeki petrol tesisleri muhafızları, Temmuz 2013'te Libya'nın batısında petrol ihracatı yapan 4 limanın faaliyetini, haklarındaki petrol çalıp sattıkları suçlamasının ardından durdurmuştu.

Döneminde geçici hükümete, halihazırda da mutabakat hükümetine bağlı olduğunu belirten Cedran, cuma günü yaptığı açıklamada, UMH Başkanlık Konseyi ile imzalanan ve limanın yeniden petrol ihracatı için açılmasını öngören anlaşmanın devam ettiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA