Kurban fiyatları açıklandı

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl kurban bedeli olarak yurt içinde kesilecek olan kurbanlar için 690 TL, yurt dışında kesilecek olan kurbanlar için de 500 TL olarak fiyatlarını belirledi” dedi.

Kurban fiyatları açıklandı
Türkiye Diyanet Vakfı, kurban ibadetini dini hükümler doğrultusunda yerine getirmek ve keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen vatandaşlara yardımcı olmak maksadıyla Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile vekâletle kurban kesim programını sürdürmeye devam ediyor. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl "Kurbanlarımız kardeşlik için" sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Diyanet Vakfı olarak önemsediğimiz bir diğer husus ise dini esaslara uygunluk. Kurbanların en iyi şekilde dini esaslara uygun bir şekilde kesilmesi ve emanetlerin yerine ulaştırılması konusunda verdiğimiz güveni de kendimize ilke edinmiş bir kurumuz” şeklinde konuştu.

2016 vekâletle kurban kesim programı kapsamında yurt içinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 125 ülkenin 525 bölgesinde bizzat Türkiye Diyanet Vakfı gönüllüleri nezaretinde kesim ve dağıtımının yapılacağını belirten Tutkun, “Yurt içinde kesilecek olan 215 merkeze ilave 95 farklı noktada Türkiye’deki mültecilere dönük, Türkiye’deki yabancı misafirlerimize dönük bir çalışma yapılacak ve sığınmacı ailelere kurban organizasyonu ayrıca gerçekleştirilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“Bugün belirlemiş olduğumuz kurban hedefi 225 bin. Geçen yıl 180 bin civarında kurban Diyanet Vakfı tarafından vekâlet alınmış ve kesilmiştir” diyen Tutkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Türkiye Diyanet Vakfı vekaletle kurban organizasyonunda Türkiye içerisinde müftülükler ve Türkiye Diyanet Vakfı şubelerince, yurt dışında ise ilgili ülkeler dini idareler ve kuruluşların iş birliği içerisinde ve Dış İşleri Bakanlığı başta olmak üzere dış temsilciliklerin bilgisi ve koordinesi dâhilinde gerçekleştiriliyor. Kesilen bütün kurbanlar Türkiye’den gelen görevli ve gönüllülerimizin nezaretinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmış oluyor. Daha çok yurt içerisinde Kur’an kurslarındaki öğrenci yurtlarında, yurt dışında ise mağdur fakir ihtiyaç sahibi ülkelerdeki halklara kesilerek dağıtılmış oluyor. Afrika başta olmak üzere Orta Asya ve Balkanlar dahil dünyanın öbür tarafında kurbanlarımızı kesip ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış oluyoruz.”

Yapılacak bağışlara ilişkin bilgi veren Tutkun, “Burada bir hususu daha belirtmek istiyorum. Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl kurban bedeli olarak yurt içinde kesilecek olan kurbanlar için 690 TL, yurt dışında kesilecek olan kurbanlar için de 500 TL olarak fiyatlarını belirledi. Bunlar şu an itibariyle bütün bağış kanallarımıza tanımlandı. Geçtiğimiz haftadan itibaren de vatandaşlarımıza bağış yapabilecek şekilde hizmete sunulmuş oldu. Öncelikli olarak Diyanet Vakfı’nın web sitesi üzerinden online bağış yapılabileceği gibi PTT şubelerinin tamamında, Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bank, Ak Bank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla vekalet yoluyla kurbanların ulaştırılması mümkün. Burada hiçbir hesap numarasına veya ücret ödenmesine gerek yok. Ayrıca bağışlarını konvansiyonel yöntemlerle yapmak isteyen vatandaşlarımız da 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezimizi arayarak bağışlarını telefon ve diğer yöntemlerle yapabileceklerdir” açıklamasında bulundu.

Yurt dışından vekalet vermek isteyen vatandaşların ise yurt dışındaki müşavirlik, ataşelik ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı cami ve dernekler üzerinden bağışlarını Türkiye Diyanet Vakfı’na ulaştırabileceklerini söyleyen Tutkun, “Bunla ilgili de yurt dışında gerekli tedbirler alınmış ve oralarda da görevlilerimiz çalışmalara başlamışlardır” dedi.

Diyanet Vakfı olarak 125 farklı ülkede kurban organizasyonu yaparken belirlenen fiyatların Filistin, Japonya gibi bazı ülkelerde kurban bedelini aştığından dolayı vekaleten kurban değil teberrüken kurban kesildiğini ifade eden Tutkun, “Orada insanların bayramı hissetmeleri ve yaşamaları adına bir kişi adına değil Türkiye Diyanet Vakfı adına kurban kesimlerimizi gerçekleştirmiş oluyoruz. Çünkü 500 liraya almış olduğumuz kurban vekaleti Filistin’de şuan 450 dolar civarında olan kurban karşılığını karşılamıyor. Dolayısıyla burada bir vatandaşımızın adına kurban kesmemiz 500 lira veren bir vatandaş adına 450 dolara kurban kesmemiz mümkün olmadığı için burada Diyanet Vakfı kendi imkânlarıyla kurban kesmeye devam ediyor. Orada insanların Kurban Bayramı’nı yaşamalarını, hissetmelerini sağlıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA