GAP'ın Kilit Tesisi Silvan Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Silvan Projesi 4 aşamalı olarak planlanmış olup, her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken Silvan Hidroelektrik Santrali’nde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır. Baraj ülke ekonomisine yılda 1,1 milyar TL katkı sağlayacak, 305 bin kişiye istihdam alanı oluşturacaktır” dedi.

GAP'ın Kilit Tesisi Silvan Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor
Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kilit tesisi Silvan Barajı’nda inşaat çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 175,50 metre yüksekliğindeki ve 8,5 milyon m3 hacimli gövdesi ile ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı (ÖYBK) tipinde olan Silvan Barajı, oluşturacağı 7,3 milyar m3 rezervuar hacmi ile GAP’ın Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci büyük barajı olacak. Hiçbir sulama tesisi bulunmayan Silvan Ovası’nın suyla buluşmasını sağlayacak olan baraj, aynı zamanda Batman sınırındaki köylerin arazilerini su ile buluşturacak.

“Ülke ekonomisine yıllık 1,1 milyar TL katkı”

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Silvan Barajı’nın kapasitesine ve ülke ekonomisine kazandıracağı maddi getirisine ilişkin yaptığı açıklamada, “Silvan ilçe merkezinin yaklaşık 18 km kuzeyinde Dicle Havzası’nda bulunan Kulp Çayı üzerinde yapımı devam eden ve yüzde 52 gerçekleşme seviyesine ulaşan Silvan Barajı, tamamlandığında 2 milyon 351 bin 230 dekar zirai alan sulanacak. 160 MW kurulu güç ile de yıllık elektrik üretimi 681-88,41 GWh hidroelektrik enerji üretilecektir. Silvan Projesi 4 aşamalı olarak planlanmış olup, her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken Silvan Hidroelektrik Santrali’nde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır. Baraj ülke ekonomisine yılda 1,1 milyar TL katkı sağlayacak, 305 bin kişiye istihdam alanı oluşturacaktır. Silvan Barajı, tamamlandığında Güneydoğu Anadolu Projesi’nin en önemli ikinci sulama projesi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA