EXPO 2016 Antalya'da Somali Milli Günü Kutlandı

EXPO 2016 Antalya'nın resmi katılımcısı Somali'nin Milli Gün etkinliği EXPO'ya renk kattı Somali Ticaret ve Endüstri Bakanı Ahmed: 'Somali, Sayın Erdoğan'ı 'babası' olarak görmektedir ve onun liderliği, diğer ülkelere Somali'nin sadece insani yardıma değil, gelişim için gerçek partnerlere ihtiyacı olduğunu göstermiştir'.

EXPO 2016 Antalya'nın resmi katılımcısı Somali'nin Milli gün etkinliği EXPO'ya renk kattı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Milli Gün etkinliğinde Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed, Ticaret ve Endüstri Bakan Yardımcısı Abdirrahman Abdullahi Adam ve Somali'nin Ankara Büyükelçisi Abdullahi Mohamed Ali yer aldı.

Etkinlik kapsamında önce sergi alanı içerisindeki Somali'ye ait pavilyon ziyaret edildi. Burada ziyaretçilere ülkeye özgü meyve ve yiyecekler ikram edildi. Küçük amfi tiyatroda gerçekleştirilen resmi tören, bayrak merasimi ve Türkiye ile Somali'nin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed, EXPO 2016'da gerçekleşen Somali Milli Günü'nü Türkiye-Somali dostluğuna yeni bir boyut olarak gördüklerini bildirdi.

Bakan Ahmed, Somali'nin yıllardır süren anarşi ile hukuksuzluktan sonra ticari ve endüstri gelişiminde yükselerek, partnerlerini arttıran uluslararası bir platform haline geldiğini vurguladı.

Ahmed, 'Somali, Sayın Erdoğan'ı (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) 'babası' olarak görmektedir ve onun liderliği, diğer ülkelere Somali'nin sadece insani yardıma değil, gelişim için gerçek partnerlere ihtiyacı olduğunu göstermiştir.' ifadesini kullandı.

Büyükelçi Abdullahi Mohamed Ali de EXPO 2016 Antalya'nın Somali ve Türkiye arasındaki ticari ile ekonomik büyüme açısından bir dönüm noktası olacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

'Son birkaç yılda güçlenerek devam eden bağlarımız ve iki ülke arasında derinleşen ve zenginleşen ilişkilerimizin geleneksel hale geldiğini göreceksiniz. Somali iş dünyasının EXPO'ya katılımı son derece önemlidir. Ekonomik ilişkileri güçlendirmek için bir girişim olur. Aynı zamanda, çok katılımlı ülkelerle ilişkiler için daha önce olduğundan daha fazla artarak devam etmesine sebep olacaktır.'

Somali'nin dünyadaki en işlek deniz rotasına sahip olması sebebiyle önemli bir avantaja sahip olduğunu aktaran Mohammed Ali, Türk iş dünyasının, lojistik, ulaşım, güvenlik, enerji ve finansal hizmetlerdeki uzmanlarıyla, Somali'nin bu alandaki gelişimine yardım sağlayan ideal bir partner olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Somali'nin tanınmış sanatçılarından Ahmed Mohamed Naji ve Hibaaq'ın sahne performansı gerçekleştirdi. Udi Ahmed Mohamed Naji, sahneyi paylaştığı Somalili gençlerle ülkesi ile Türkiye'nin dostluğunu anlatan bir şarkıyı Türkçe seslendirdi.
Kaynak: AA