Erciş Belediyesi'nden Tahrip Olan Yollara İlişkin Açıklama

Van’ın Erciş Belediyesi, ilçede devam eden ve içme suyu sorununu uzun yıllar için çözecek olan Erciş İçme Suyu Temin Projesi kapsamında yeni su hatların çekilmesi esnasında yolların tahrip olması nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Erciş Belediyesi'nden Tahrip Olan Yollara İlişkin Açıklama
AB’den alınan hibe ile finanse edilen ve Erciş Belediyesi ile VASKİ’nin (Van Su Kanalizasyon İdaresi) yararlanıcı olduğu Erciş İçme Suyu Temin Projesi, yüklenici firma tarafından hayata geçirilmeye devam ediyor. Projede sona doğru yaklaşılmışken, yeni su hatlarının çekilmesi ve eskimiş hatların yenilenmesi esnasında da ilçe merkezindeki yolların tahrip olmasından kaynaklı halktan gelen şikayetler üzerine Erciş Belediyesi bir açıklamada bulundu. Belediye Eş Başkanı Güler Avcı imzasıyla yayınlanan açıklamada, projenin bölgenin en büyük projelerinden olduğu ve bitmesi durumunda ilçenin su ihtiyacının uzun süreliğine çözüleceği kaydedildi. Yapılan açıklamada, aralarında yeni su hatlarının çekilmesi, eski hatların değişimi, arıtma binaları, terfi merkezleri ve sayaç değişimi gibi hizmetlerin olduğu projenin büyük ölçüde tamamlandığı ifade edilirken, projenin tamamlanması ile ilçenin içme suyu sorunun uzun yıllar için çözüleceği kaydedildi. Açıklamada, ’’AB’den alınan hibe ile finanse edilen, belediyemiz ve VASKİ yararlanıcı, Tempo firmasının denetçi, MPE inşaat firmasının yüklenici olduğu Erciş İçme Suyu Temin Projesi kapsamında 220 kilometre boru hattı, 4 bin 500 adet ev bağlantısı,10 bin adet su sayacı, arıtma binası, ışıklı su kaynağı iyileştirmesi, depo iyileştirmeleri gibi maddeler mevcuttur. Bu kapsamda 220 kilometre hattın 150 kilometresi tamamlanmış, diğer işler hali hazırda yapılmakta olup işin sonu 18 Ağustos 2016 iken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen izinle uzatma verilerek yeni tarih 2 Aralık olarak belirlenmiştir’’ denildi.

“Cezai işlem veya işi durdurma yetkimiz yok”

Açıklamada, proje esnasında tahrip olan yollara ilişkin ise projenin 2009 yılında imzalanması dolayısıyla belediye veya VASKİ Erciş Şubesi olarak herhangi bir cezai işlem veya işi durdurma yetkilerinin olmadığı belirtilerek, ’’Şimdiye kadar 150 kilometre boru hattı döşenirken, yollar tahrip olmuş ve halktan da bu yönden fazlaca şikayet alınmaktadır. Belediyemiz; bu işi yapmakta olan yüklenici firma, kontrol firma ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına birçok şikayette bulunmuştur. Yüklenici firma, yolları eski haline getirme yükümlülüklerinin olduğunu, hizmeti evlere götürdüğü evsel bağlantılardan sonra yol düzenlemelerini gerçekleştireceğini, aksi halde yapılan yol çalışmasının bir daha kazılarak ikinci bir bozulma ve masraf oluşturacağını tarafımıza bildirmiştir. Bu iş ile ilgili belediyemizin sözleşmesel olarak herhangi bir iş durdurma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak yüklenici yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde bakanlığın işi fes etme yetkisi vardır. Bu proje 2009 yılında hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Erciş Belediyesi arasında yapılan anlaşmayla onaylanmıştır. Bu sebeple sözleşmesel yükümlülüklere uymak durumundayız’’ ifadelerine yer verildi.

Projeye ilişkin son halkın mağduriyetlerini anladıklarını, proje tamamlanır tamamlanmaz yolların yeniden yapılacağı ifade edilen açıklamada, Erciş halkından biraz daha sabır ve anlayış bekledikleri kaydedildi.
Kaynak: İHA