Mevsimlik Tarım İşçileri Fındıktan Umduğunu Bulamadı

Her yıl doğu ve güneydoğu illerinden Ordu'ya fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçileri, bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle iş bulmakta güçlük çekiyor Şanlıurfalı işçi Gökmen Kuzu: 'Bu yıl rekoltenin az olduğunu biliyorduk ama işsiz kalacağımızı hiç tahmin etmiyorduk' Diyarbakırlı Sultan Çarık: 'Geçen yıl boş durduğumuz gün yoktu. Bu yıl ise bahçe sahiplerinin gelerek bizleri bahçelerine götürmelerini bekliyoruz'

Her yıl fındık hasadı öncesi doğu ve güneydoğu illerinden Ordu'ya çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçileri, bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle umduğunu bulamadı.

Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt gibi illerden gelen tarım işçileri, Ordu Valiliğinin kendileri için hazırladığı geçici konaklama merkezlerine çadırlarını kurdu.

Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki alanlarda çadır kuran binlerce işçi rekoltenin az olması nedeniyle işsiz kaldı.

Şanlıurfa'dan gelen işçilerden Gökmen Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fındıktan umduklarını bulamadıklarını belirterek 'Maalesef bir haftadır iş bulamadık. Büyük umutlarla geldiğimiz Ordu'da adeta hayal kırıklığına uğradık.' dedi.

Bölgeye 15 kişiyle geldiklerini ancak henüz siftah yapamadıklarını ifade eden Kuzu, 'Bu yıl rekoltenin az olduğunu biliyorduk ama işsiz kalacağımızı hiç tahmin etmiyorduk. Bazı arkadaşlarımız önceden bahçe sahipleriyle görüşüp geldikleri için iş sıkıntısı yaşamadı ancak biz önceden görüşme yapmadığımız için iş bulamadık.' diye konuştu.

Kuzu, geçen sene fındığın bol olduğunu ve 20 gün boyunca aralıksız çalıştıklarını anlatarak Ordu'ya geldikleri için pişman olduklarını söyledi.

Adıyamanlı işçilerden Koray Toprak da Ordu'ya geldikten sonra 2 gün çalıştıklarını kaydederek 'Bölgede fındık hasadına başlanalı bir haftayı geçti ancak biz fındıktan şu ana kadar istediğimizi bulamadık. Sahil ve orta kesimlerde hasat neredeyse tamamlandı. Bu saatten sonra iş bulabileceğimizi de sanmıyorum.' ifadesini kullandı.

Bir umutla 15 Ağustos'a kadar bekleyeceklerini, daha sonra kentten ayrılacaklarını belirten Toprak, 'Mazot paramızı çıkarırsak ne mutlu bize. Şu ana kadar kazandığımız para ancak kendi ihtiyacımızı karşıladı. Bu sezon fındık yüzümüzü güldürmedi.' dedi.

Diyarbakır'dan gelen Sultan Çarık da geçen yıl boş durdukları gün olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

'Bu yıl ise bahçe sahiplerinin gelerek bizleri bahçelerine götürmelerini bekliyoruz. Şu anda hazırı tüketiyoruz ve paramız da bitti. Açıkçası ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biz bir iki hafta daha buradayız. Gelsinler, bizimle görüşsünler. Sonuçta buraya ekmek paramızı çıkarmak için geldik. Boşta kalmak istemiyoruz.'

- Bahçe sahipleriyle görüşmeyen işsiz kalıyor

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, daha önce mevsimlik işçilere çağrılar yaptıklarını ancak işçilerin bu çağrılara aldırış etmeden bölgeye geldiğini söyledi.

Bahçe sahipleriyle ön görüşme yapmadan gelen işçilerin neredeyse tamamının işsiz kaldığını anlatan Cörüt, 'Bölgemizde fındık rekoltesi çok düşük. Bu yönde çağrılarımız olmasına rağmen işçiler yine de gelmeyi tercih etti. Durum böyle olunca binlerce işçi aileleriyle mağdur oldu.' diye konuştu.

Cörüt, fındık işçilerinin işsiz kalarak mağdur olmalarına çok üzüldüklerini vurgulayarak 'Ancak sadece onlar değil, üreticilerimiz de mağdur. Bu yıl rekolte çok düşük. Düşük rekoltenin olduğu yıllarda işçiye çok gerek duyulmaz. Üretici kendi imkanlarıyla ürününü hasat eder.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA