'Körfez Sermayesi Yatırım İçin Eskisinden Daha Hevesli'

DEİK TürkBahreyn İş Konseyi Başkanı Barman: 'Körfez ve Orta Doğu ülkeleri darbe girişiminin sonra Türkiye'nin ekonomik olarak yükselmesinin önünde engel olmayacağını, Türkiye'yi hiçbir şeyin yıkamayacağını ve en önemlisi istikrarın bu zaferden sonra devam edeceğini söylüyorlar' 'Bundan önce akıllarında Türkiye ile ilgili soru işareti olan yatırımcılar da artık soru işareti kalmadığını belirtiyor. Herkesin Türkiye'ye olan güveni arttı' Districtestates Company of Kuveyt firmasının Türkiye Genel Müdürü İlgar: 'Türkiye'deki 14 yıllık istikrara olan inancımızla yatımlarımızı ve yatırımcılarımızı daha yüksek bir motivasyon ile Türkiye'ye yönlendirmeye devam edeceğiz' 'Daha önce 2017 sonuna kadar başta gayrimenkul olmak üzere turizm, sanayi ve tarım sektörlerinde yönlendirmeyi veya yapmayı hedeflediğimiz 1 milyar dolarlık yatırım tutarını 2 milyar dolar olarak revize ettik'

UĞUR ASLANHAN - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Türkiye'ye ve ekonomiye güveni artan Körfez yatırımcılarının, Türkiye'de yatırım yapmak için artık daha istekli olduğu, artık akıllarında soru işareti kalmadığı bildirildi.

DEİK Türk-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, darbe girişiminden sonra gayrimenkul sektöründe hızlı bir toparlanma yaşandığını belirterek, sektörün Emlak Konut ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) de katkılarıyla moral bulduğunu söyledi.

Aynı zamanda Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı da olan Barman, kendilerinin İstanbul dışında Yalova'da da projelerinin bulunduğunu ve Körfez'den yatırımcıların ilgisinin sadece İstanbul'a değil tüm Türkiye'ye olduğunu aktardı.

Barman, 'Ülkemizin son dönemde yaşadığı talihsiz olaylara karşın yabancıların ilgisi devam ediyor. 15 Temmuz'dan hemen sonra uzun süredir temas ettiğimiz Dubaili bir gruba toplam değeri 33 milyon lira olan 148 daire satışı gerçekleştirdik. Bu, yabancı sermayenin ülkeye, sektöre duyduğu güvenin göstergesidir' dedi.

Barman, Beyttürk İnşaat olarak kontakta oldukları tüm Körfez bölgesi yatırımcılarını Türkiye'ye yatırıma devam etmeleri konusunda bilgilendirdiklerini kaydederek, şu ana kadar Körfez ülkelerinden 15 bin yatırımcıya ulaştıklarını, hedeflerinin bu bölgeden 5 bin yeni yatırımcıyı kendi projelerine çekmek olduğunu anlattı.

Suudi Arabistanlı Kimma Huizama konsorsiyumu ile Marmara Bölgesi'nin çehresini değiştirecek dev bir projeye imza atacaklarını dile getiren Barman, 'Yalova'da 5 bin konutluk yaşam merkezi kuracağız. 2 milyar TL'lik projeye ortak olmak isteyen Körfez yatırımcısının ilgisi sürüyor. 25 bin kişilik bir merkez kuracağız. Projelerimizde hiçbir aksama yok, yatırımcı ilgili' diye ekledi.

- 'Türkiye'ye yatırıma gelin mesajı veriyoruz'

Barman, DEİK Türk-Bahreyn İş Konseyi ve Türk Körfez iş Çevreleri Derneği ile acil eylem planı çerçevesinde harekete geçtiklerini belirterek, güven tazelediklerini, projeleri ve işbirliklerini hızlandırdıklarını söyledi.

Körfez yatırımcısına net bir şekilde 'Türkiye ekonomisi sapasağlam duruyor' mesajı verdiklerini dile getiren Barman, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Her biri farklı ülkelere yönelik olan DEİK'e bağlı 126 iş konseyinin başkaları olarak yurt dışında sefere çıkıyoruz. Darbe girişimi nedeniyle yurt dışında oluşabilecek bilgi kirliliğine karşı yabancı yatırımcılara 'Türkiye'ye yatırıma gelin' mesajını veriyoruz . Yaşadığımız hain darbe girişiminin piyasadaki bekleme eğilimini kırmak ve satışları arttırmak için nakit alımları teşvik ediyoruz. 15 Temmuz gününden bu yana kontakta olduğumuz tüm Arap ve Körfez bölgesi yatırımcılarımızı Türkiye'de, Türkiye'ye yatırıma devam etmeleri konusunda bilgilendirdim. Türkiye'ye yatırım yapan Arap iş adamları ile ülkelerinde kendilerini ziyaret edeceğiz.'

- 'Bekleyen yabancı yatırımcı da harekete geçti'

Barman, konuştukları, iletişime geçtikleri Arap yatırımcıların düşüncelerinin çok olumlu olduğunu belirterek, bugüne kadar Türk ekonomisi ile ilgili olumsuz bir görüş kendilerine gelmediğini anlattı.

Körfez ve Orta Doğu ülkelerinin darbe girişiminin engellenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu aktaran Barman, sözlerini şöyle tamamladı.

'Bu ülkeler şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zafer kazandığını, bundan sonra Türkiye'nin ekonomik olarak yükselmesinin önünde engel olmayacağını, Türkiye'yi hiçbir şeyin yıkamayacağını ve en önemlisi istikrarın bu zaferden sonra devam edeceğini söylüyorlar. Bundan önce akıllarında Türkiye ile ilgili soru işareti olan yatırımcılar da artık soru işareti kalmadığını belirtiyor. Herkesin Türkiye'ye olan güveni arttı. Körfez sermayesi Türkiye'de yatırıma devam ediyor. Bunu, yabancı yatırımcılara satış yapan şirketlerin satış ofislerinde rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Öte yandan daha önce yatırımını bekletmeye alanlar da harekete geçti. Yatırımlara ve satın alımlara başladı. Bütün Arap ülkelerindeki yatırımcılar bize tebrik telefonu açıyor. Şu anda o bölgeden gelen uçaklar dolu geliyor. Hayatın normalleştiğini kendi vatandaşları da görüyor.'

- 'Yatırım hedefimizi iki katına çıkardık'

Districtestates Company of Kuveyt firmasının Türkiye Genel Müdürü Gökhan İlgar, darbe girişiminin dünyada eşi benzeri olmadığı kadar kısa bir sürede cesur Türk milletinin desteği ile püskürtüldüğünü belirterek, 'Türk milleti darbeye ve bundan sonra olabilecek darbelere hayır diyerek köklerine ne kadar bağlı olduğunu tüm dünyaya bir kez daha ispat etmiştir. Bizlere istikrarın güçlenerek devam edeceği mesajını vermiştir' dedi.

İlgar, 'Türkiye'deki 14 yıllık istikrara olan inancımızla yatımlarımızı ve yatırımcılarımızı daha yüksek bir motivasyon ile Türkiye'ye yönlendirmeye devam edeceğiz. Daha önce 2017 sonuna kadar başta gayrimenkul olmak üzere turizm, sanayi ve tarım sektörlerinde yönlendirmeyi veya yapmayı hedeflediğimiz 1 milyar dolarlık yatırım tutarını 2 milyar dolar olarak revize ettik' diye konuştu.

Türk hükümetinin yabancı yatırımcılara yönelik çağrılarının çok önemli olduğunu dile getiren İlgar, bu yatırımcılara yönelik gerçekleştirilen reformların da ilgi çektiğini vurguladı.

İlgar, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinin hayata geçirildiğini kaydederek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Yeni Havalimanı, Kanal İstanbul, Avrasya Tüneli gibi gibi dev projelerle Türkiye'nin 2023 yılına emin adımlarla ilerlediğini bildirdi.

Kendilerinin de bu hedeflere ulaşılmasında katkı sunmaktan büyük gurur duyacaklarını belirten İlgar, 'Gerek Körfez ülkelerindeki yatırım ortaklarımız gerek kendi şirketlerimiz ile bu hedefe katkı sunmaktan ve bu hedefin bir parçası olmaktan onur duyacağız. Elimizden gelen her şeyi yapacağız' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA