'Kırkağaç Kavunu'nda Yüksek Rekolte Beklentisi

Uzun süre çürümeden kalabilmesi, sert kabuğu ve aromasıyla ünlü olan Kırkağaç kavununun hasadı için üreticiler gün sayıyor Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Boğaz: 'Bu yıl 50 bin tonun üzerinde kavun üretileceğini düşünüyoruz. Bu sene rekolte ve fiyatıyla kavunun üreticinin yüzünü güldüreceğine inanıyoruz'

TURGAY DUYAR - Uzun süre çürümeden kalabilmesi, sert kabuğu ve aromasıyla ünlü olan Kırkağaç kavununu üreten çiftçiler, hasat için gün sayıyor.

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ün yapan Kırkağaç kavununun ele alındığı zaman hafif, içinin dolgun, çekirdek yatağının boş olduğunu, aromasıyla diğer kavunlardan ayrıldığını anlattı.

Çevrelerinde ve bölgede 'Kırkağaç kavunu' adı altında kavunların satıldığını, bu ürünlerin aynı ismi taşıdığını ancak ilçelerinde yetişenlerin farklı olduğunu dile getiren Boğaz, hasat için gün saydıklarını ifade etti.

Yaşanan sıcaklıkların kavun üzerinde olumlu etkisi olduğunu, bu yıl geçen yıla oranla 3 kat rekolte artışı beklediklerini dile getiren Boğaz, şöyle konuştu:

'Sıcaklıklar rekolteyi olumlu etkileyecek. Geçen yıl 10-12 bin dekarlık alanda üretim yapılıyordu. Bu yıl 15 bin dekar civarında kavun ekimi var. Bu yıl 50 bin tonun üzerinde kavun üretileceğini düşünüyoruz. Kırkağaç kavunu piyasada artık kendisini kabul ettirmiş durumda. Geçen yıl kilogramı 60-70 kuruştan alıcı bulmuştu. Bu sene de fiyatların böyle olmasını bekliyoruz ancak sezon sonuna doğru fiyat biraz yükselir. Fiyatların yılbaşı ve sonrasında 80 kuruş ile 1 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz. Bu sene rekolte ve fiyatıyla üreticinin yüzünü güldüreceğine inanıyoruz.'

- 15 Ağustos'tan itibaren hasat edilecek

Boğaz, 'İlçemizde kavun hasadı henüz başlamadı. Kırkağaç kavununun 15 Ağustos'tan önce olması mümkün değil. Çevrede Kırkağaç kavunu olarak satılan ürünler farklı. Marketlerde Kırkağaç kavunu yazıyor, altında da menşeinin Adana olduğunu yazıyorlar. Bu da tüketicinin gözünden kaçıyor. Yol kenarlarında yine aynı şekilde kavunlar satılıyor. Kırkağaç kavunu 15 Ağustos'tan önce çıkmaz. Bu tarihten önce alınan kavunlar Kırkağaç kavunu değildir. Tüketici aldatılmaktadır.' diye konuştu.

- Üreticiler memnun

Kayadibi mevkisindeki kavun üreticilerinden Metin Tarhan, yaşanan aşırı sıcaklardan damlama sulama yaptıkları için kavunun etkilenmediğini, rekoltenin üreticileri memnun ettiğini söyledi.

Tarhan, 'Rekoltede düşüş olmayacağını ve verimli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bizim kavunlarımız halen tarlada ve şu an 'kelek'. Marketlerde Kırkağaç kavunu adıyla satılanlar gerçek Kırkağaç kavunu değildir. Ürünlerin hasadını bekliyoruz.' dedi.

Kaynak: AA