'İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye Karşı Sarsılmaz Bir Bağlılığa Sahip'

IDB Başkanı Medeni: 'IDB, Türk hükümeti ve halkına karşı sarsılmaz bir bağlılığa sahip ve bu bağlılık, sosyopolitik olaylardan etkilenmez' 'Türkiye, güçlü ve yetenekli bir ekip tarafından ortaya konulan ihtiyatlı ekonomi yönetimi aracılığıyla yüzde 34 ile kayda değer bir oranda büyümeye devam edebileceğini ispatlamıştır' 'Sermaye akışında son belirsizlik nedeniyle kısa vadeli bir geri çekilme ihtimali olmasına rağmen ekonominin hızla toparlanacağından eminim'.

BELGİN YAKIŞAN MUTLU - İslam Kalkınma Bankası (IDB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, IDB'nin, Türk hükümeti ve halkına karşı sarsılmaz bir bağlılığa sahip olduğunu ve bu bağlılığın sosyo-politik olaylardan etkilenmeyeceğini söyledi.

Medeni, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ülke ekonomisine etkileri ve Türkiye ile IDB ilişkilerinin gidişatına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, IDB'nin politik olmayan bir kuruluş konumunda bulunduğunu, tüm insanların gelişmesi için her zaman gerçek bir katkı ve destek sağlamasıyla üye ülkelerdeki halka refah getirmeyi taahhüt ettiğini anlattı.

IDB'nin, Türkiye'de ekonomik durumla ilgili hükümet ve Merkez Bankası tarafından alınan önlemlerden mutluluk duyduğunu dile getiren Medeni, 'IDB ayrıca, Merkez Bankasının krizin ekonomik ve finansal etkilerinin hafifletilmesi için acil bir şekilde aldığı tedbirlerden de memnun oldu.' dedi.

Medeni, Türkiye'de enerji ithalatına bağımlılıktan kaynaklanan cari açığın yönetilmesi açısından mevcut zorluklar olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

'Buna karşın Türkiye, güçlü ve yetenekli bir ekip tarafından ortaya konulan ihtiyatlı ekonomi yönetimi aracılığıyla yüzde 3-4 ile kayda değer bir oranda büyümeye devam edebileceğini ispatlamıştır. Türkiye, tüketici sınıfı, güçlü talep ve uluslararası yatırımlarla büyüyor. Sermaye akışında son belirsizlik nedeniyle kısa vadeli bir geri çekilme ihtimali olmasına rağmen ekonominin hızla toparlanacağından eminim. Türk vatandaşları ve şirketler kesimi, ülke ekonomisi ve lirada tereddütsüz güvene sahip.'

- 'Karşılıklı iş birliğimiz büyümeye devam ediyor'

Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, Türkiye'nin, IDB'nin kurucu üyesi ve her zaman çok önemli bir stratejik ortağı olduğunu, aynı zamanda G20 ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üyeliğinin bulunduğunu, bölgesel oyunculara öncülük ettiğini söyledi.

Medeni, IDB'nin, Türk hükümeti ve halkına karşı sarsılmaz bir bağlılığa sahip olduğunu ifade ederek, 'Bu bağlılık, sosyo-politik olaylardan etkilenmez. Bizim karşılıklı iş birliğimiz büyümeye devam ediyor.' dedi.

IDB olarak, Türkiye'de bir ülke ofisi açtıklarını ve ülkedeki operasyonlarını ciddi ölçüde artırdıklarını hatırlatan Medeni, şöyle devam etti:

'IDB, hükümetin 9. Kalkınma Planı doğrultusunda Türkiye için ilk Üye Ülke İş Birliği Stratejisini başarılı bir şekilde uyguladı. Banka, hükümetin Orta Vadeli Kalkınma Planı doğrultusunda bir sonraki stratejisini, 2016'dan 2018 sonuna kadar üstlenmek için hazırlanıyor. Bu plan, 2023 vizyonu kapsamında Türkiye'nin kalkınma ve büyüme hedeflerini desteklemeye de devam edecek. İKB Grubu, İslami finans, eğitim, ulaştırma, enerji, sağlık, KOBİ, ihracat finansmanı ve ihracat kredileri risk sigortası sektörlerinde kesinlikle Türkiye ile mevcut iş birliğini geliştirmeyi sürdürecek.'
Kaynak: AA