Ahmet Yesevi Üniversitesi, İzmir'de Sınav Merkezi Açtı

Ahmet Yesevi Üniversitesi, Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’de de sınav merkezi açtı. Türkiye’nin sınır ötesinde kurduğu ilk devlet üniversitesi olan ahmet Yesevi Üniversitesi, çalışan ve eğitime vakit ayırmakta zorlanan öğrencilere de büyük fırsat sunarak, 24 saat canlı olarak uzaktan eğitim veriyor.

Ahmet Yesevi Üniversitesi, İzmir'de Sınav Merkezi Açtı
Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkiye Türkçesi ile Uzaktan Eğitim Merkezi (TÜRTEP) tarafından yürütülen ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarının final ve bütünleme sınavları bugüne kadar Ankara’da Gazi Üniversitesi ve İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyordu. Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile yapılan protokol sonucunda, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi de üçüncü sınav merkezi oldu.

“Uluslararası kurulan ilk devlet üniversitesi”

Artık İzmir’in de sınav merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Ahmet Yesevi Üniversitesi TÜRTEP Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Buluç, üniversite hakkında da bilgiler verdi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Türkiye’nin uluslararası sınır ötesinde kurduğu ilk üniversite olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Buluç, “Üniversitemiz 1992 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında imzalanarak kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Devlet üniversitesi olmasıyla da hem Türkiye’de hem de Kazakistan’da her türlü denkliğe sahiptir. Üniversitemiz mütevelli heyet sistemiyle yürütülmektedir. Türkiye’den 5, Kazakistan’dan 5 olmak üzere 10 kişiden oluşan mütevelli heyet kurulu bulunmaktadır. Mütevelli heyet başkanımız Sayın Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Üniversitemizin örgün eğitim birimleri ise Kazakistan’da bulunmaktadır. Kazakistan’da 9 fakülte ve 1 yüksekokulda örgün eğitime devam eden yaklaşık 10 bin öğrencimiz bulunmaktadır” dedi.

Üniversitede uzaktan eğitimin 2002-2003 eğitim öğretim yılından itibaren TÜRTEB tarafından yürütüldüğünü kaydeden Buluç, Türkiye’de verilen eğitimlerimiz ağırlıklı olarak uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirildiğini söyledi.



“Diplomalarımız her iki ülkede denkliğe sahip”

Türkiye’de uzaktan eğitim alan yaklaşık 6 bin civarında öğrencileri olduğunu belirten Doç. Dr. Bekir Buluç, “Şu anda TÜRTEP bünyesinde 1 ön lisans, 3 lisan ve 15 lisansüstü programla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmekteyiz. Öğrencilerimiz uzaktan eğitim programlarında aynen ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda nasıl bir yol izliyorlarsa, aynı şekilde tercihte bulunarak kayıtlarını yaptırıyorlar. Uzaktan eğitim programlarımızın lisansüstü eğitim programları ise yine YÖK’ün yönetmeliklerinin ilkelerine göre yapılmaktadır. 2016-2017 Güz Dönemi itibariyle lisansüstü eğitim programlarımıza öğrenci alımlarına ALES şartını kaldırdık, ALES olmadan da öğrencilerimizi kabul edebilmekteyiz. Diplomalarımız hem Kazakistan hem de Türkiye’de aynı denkliğe sahiptir” diye konuştu.

Buluç, uzaktan eğitim programlarında Türkiye’deki 35 farklı üniversite ve 3 farklı kamu kurumunda görev yapan, alanında uzman 168 öğretim üyesinin danışmanlık yaptığını ve eğitim verdiklerini ifade etti.

24 saat canlı ders

Derslerin 24 canlı olarak verilebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Buluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derslerimiz akşam saat 18.00’de başlıyor, gece 23.00’e kadar devam ediyor. Böylelikle çalışan insanlarımıza veya farklı nedenlerle eğitime devam etme imkanı bulamayan öğrencilerimize önemli bir fırsat sağlamakta ve fırsat eşitliği açısından da önemli katkı sağladığını düşünmekteyiz. Bütün derslerimiz canlı olarak yapılmaktadır. Ancak bütün derslerimiz kaydedilmekte, öğrencilerimiz dersten sora da sisteme girerek, dersleri tekrar dinleme imkanına sahipler. Böylelikle eğitim 24 saat esasına göre devam etmekte ve bu da öğrencilerimize büyük kolaylık sağlamaktadır.”

Doç. Dr. Buluç, şehit çocuklarına yüzde 75, gazilere, eş ve çocuklarına yüzde 50, devlet memurlarına yüzde 20, özürlü vatandaşlara da engellilik raporları oranında indirim sağladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA