Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması (5)

'(Yeniden yapılandırma) Kredi kartlarıyla ödeme imkanı var. Vatandaşlarımız dilerlerse kredi kartlarıyla bu borçlarını ödeyebilecekler'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamındaki borçların kredi kartlarıyla da ödenebileceğini belirterek, 'Vatandaşlarımız dilerlerse kredi kartlarıyla bu borçlarını ödeyebilecekler.' dedi.

Ağbal, yeniden yapılandırmaya ilişkin kanun hakkında düzenlediği basın toplantısında, kira ödemelerinin birçok vatandaşı ilgilendirdiğine dikkati çekerek, geçmişte beyannamelerini eksik ödediğini düşünenlerden bu kanun çerçevesinde matrahlarını artırmalarını istedi.

Getirilen önemli kolaylıklardan birinin de işletmelerin kayıtlarını düzeltmelerine imkan verilmesi olduğunu vurgulayan Ağbal, işletmelerin alım satım işlemlerine ilişkin de düzenleme yapıldığını ifade etti.

Sağlık sistemi içinde eczacıların çok önemli rol üstlendiğini vurgulayan Ağbal, stok konusunda, gözüken ile gerçek rakam nedeniyle sorun yaşayan eczanelerin, kayıtlarını doğru bir noktaya getirmelerini istedi. Ağbal, aradaki çıkan tutar üzerinden yüzde 4 KDV ödemek suretiyle geçmişten gelen bu sorunların çözülebileceğini söyledi.

Varlık Barışı konusunda önemli bir düzenleme yapıldığını ifade eden Ağbal, 2018'de uluslararası alanda bilgi paylaşımının başlayacağını bildirdi. Ağbal, 2018 öncesinde vatandaşların yurt dışındaki para, döviz, menkul kıymetler gibi varlıklarını Türkiye'ye getirmeleri halinde vergi istenmeyeceğini belirterek, daha önceki Varlık Barışı uygulamalarında belli oranda vergi alındığını anımsattı.

Söz konusu kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanması durumunda bu ay içinde yasalaşacağını belirten Ağbal, 'Bu durumda müracaat süresi ekim ayının sonu ama vatandaşlarımızdan ekimin sonunu beklememesini rica ediyorum. Bir an önce gelin vergi dairesine olan borcunuzu ödemek için müracaatta bulunun. Arkadaşlarımız her türlü hazırlıkları yaptı. bütün imkanları sağladı, son günü beklemeyin. Kişiler başvurmadığı sürece biz normal tahkikatımıza devam etmek durumunda kalırız, bunun için vatandaşlarımız vergi dairelerine gelerek müracaatlarını yapsınlar. Vergide kasım sonuna kadar ilk taksit ya da peşin ödeme yapılacak. SGK primlerinde ise ilk taksit aralıkta ödenecek.' şeklinde konuştu.

Peşin ödemenin yanında, vatandaşların borçlarını 6, 9, 12,18 taksit seçeneklerinden biriyle yapılandırabileceğini, yeniden yapılandırmada kalmanın tek yolunun taksitlerin aksatılmadan ödenmesi olduğunu vurgulayan Ağbal, 'Hem geçmiş taksitlerinde hem de cari dönem taksitlerinde yıl içinde ikişer defa geç ödeme imkanı getiriyoruz. Buna rağmen vatandaş ödemiyorsa, borcu eski tutarına getireceğiz. Aynı şekilde takip yöntemlerine de devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan özel bir ricamız var; ilk 2 taksiti mutlaka ödeyin.' ifadesini kullandı.

Borçların ödenmesi noktasında vergi idarelerinin büyük kolaylıklar sağlayacağına işaret eden Ağbal, 'Vergi daireleri hazırlıklarını yapıyor. Kredi kartlarıyla ödeme imkanı var. Vatandaşlarımız dilerlerse kredi kartlarıyla bu borçlarını ödeyebilecekler.' dedi.

Ağbal, yeniden yapılandırmanın tanıtımı ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi noktasında azami gayret gösterdiklerine dikkati çekerek, 'Yasanın tanıtımı ile ilgili rehberler, broşürler hazırlıyoruz. Sosyal medya etkin şekilde kullanılacak. Sivil toplum örgütleriyle toplantılar yapılacak, yasa hakkında bilgi verilecek. Vatandaşlara telefonla da bilgi verilecek.' ifadesini kullandı.

(Bitti)
Kaynak: AA