Londra Heathrow Havalimanı'nda Protesto

Polis şiddeti ve ırkçılığı protesto eden göstericiler, yaptıkları eylemle havalimanının girişini kapattı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da, polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı bir grup gösterici, dünyanın en yoğun havalimanları arasında bulunan Heathrow Havalimanı'na girişi düzenledikleri protestoyla engelledi.

Sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen 'Siyahilerin yaşamları da önemlidir' göstericilerinin eylemine ilişkin Londra polisinden yapılan açıklamada, bir grubun yerel saatle 08.25'de Heathrow Havalimanı girişinde yola yatarak, araç geçişlerine engel olduğu bildirildi.

Polis, gösteride gözaltıların olduğunu aktarırken, gözaltı sayısına ilişkin bilgi vermedi. Okulların yaz tatilinde olması sebebiyle havalimanına erişimde yoğunluk yaşandığı gözlemlenirken, polis, bu yöndeki ulaşımın normale döndürülmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bu arada 'Siyahilerin yaşamları da önemlidir' başlıklı eylemde, polis şiddeti dolayısıyla hayatını kaybeden siyahi kişilere dikkati çeken protestocular ayrıca, 2011 yılının yazında polis tarafından vurularak öldürülen Mark Duggan'ı da andı.

Göstericiler protestoda, 'Bu bir krizdir' yazılı pankart açarken, 'Bizler krize 400 yıldan fazladır katlanıyoruz. Bu bir krizdir.' sloganı attı.

Öte yandan, Birleşik Krallık'ın Nottingham, Birmingham ve Manchester kentlerinde yapılan benzer gösterilerde protestocular, polis şiddeti ile ırkçılığa işaret etti.

- Mark Duggan olayı

29 yaşındaki Mark Duggan, 4 Ağustos 2011'de Londra’nın kuzeyindeki Tottenham semtinde çete üyesi olduğu gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Olay önce Tottenham karakolunun etrafında ve semtinde protestolara neden olmuş, daha sonra başkent geneline yayılmış ve yağmalamalar yaşanmıştı.

Londra'daki Yüksek Mahkeme'nin jüri heyeti 2014 yılında da Duggan'ın polis tarafından öldürülmesinde yasa dışı bir durum olmadığı kararını vermişti.

Kaynak: AA