Koç'tan Kültür, Sanat Edebiyat Dergileri

Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Necmettin Koç, yıllardır Cumhuriyet Dönemi Eskişehir Kültür Sanat Edebiyat Dergileri ile yaptığı araştırma ve incelemelerini bir kitap haline getirdi.

Koç'tan Kültür, Sanat Edebiyat Dergileri
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür yayını olarak çıkan kitapta, 1924-2014 yılları kapsayan Kültür Sanat Edebiyat Dergileri bulunuyor. Bu kitabı ‘Kent Belleği’ açısından hazırladığını ve Kent Belleği’ne armağan ettiğini belirten Necmettin Koç, dergiciliğin bitmesine çok üzüldüğünü söyledi.

Elle tutulur dergi kalmadığını belirten Koç, ileride olabileceği konusunda umudu var. Ödemiş’te böyle bir dergi olduğu ve bunun kendisine sıcak geldiğini ifade eden Koç, böyle derginin Eskişehir’de çıkmamasından üzgün.

Eskişehir’de yaşayan halk şiirini, yaşayan 22 şairin kitaplarını incelediğini vurgulayan Koç, kitabın öyküsünü şöyle anlattı:

“Dergiler ile ilgili 2004-2005 yıllarında Eskişehir Sanat Dergisi’nde bölüm bölüm yazmaya başladım. Dizi olarak elimde ne varsa tanıtım yaptım. Aklıma gelmedi kitaplaştırmak. 2011’de emekli olduktan sonra bu çalışmayı geliştirmek, tamamlamak ve kitaplaştırmak hedefim oldu. Araştırmaya başladım. Yaklaşık 3 yıl sürdü. Herkese sordum, gittim, Dergi Dünyası ile görüşmeye çalıştım, toparladım. Başta Eskişehir Kültür-Edebiyat ile sınırlıydı. Bazı dergileri gördüm, içinde kültür-sanat ve edebiyatı yer veriyor. Bunları da ele aldım. Magazin dergilerini de aldım, kesit alabilme açısından. Kısa ve az da olsa sanata ayırmışlar. Bunları ayrı bir başlık altında topladım. Tiyatro, Sinema Dergileri ile karikatür kitapları dergi olduğunu düşündüm. Ünlü karikatürist kitaplarını ayırdım. Büyükşehir’e gittim, Sayın Büyükerşen’le görüştüm. Hepsini tek tek inceledi, ‘Eksiklikler var, devam et’ dedi.

Doğru geldi bana. Başladım yine çalışmaya. Bir çok dergi çıktı, Sayın Büyükerşen haklı çıktı. 7 Dergi buldum. 69 sayfa idi son olarak 93 sayfa oldu. İlkinde magazin, karikatür, tiyatro ve sinema yoktu. Sayın Büyükerşen’e teşekkür ediyorum. Sonunda hocam ‘tamam’ dedi.

Kaynak: İHA