Karaahmetli Göleti'nde Çok Sayıda Balık Kıyıya Vurdu

Uşak’ta Karaahmetli Göleti’nde kıyıya vuran çok sayıda balık yetkilileri harekete geçirdi.

Karaahmetli Göleti'nde Çok Sayıda Balık Kıyıya Vurdu
Uşak’ın Eşme ilçesinde bulunan Karaahmetli Göleti’nde boyları iki metreye ulaşan yayın balıkları ile sazan, aynalı sazan, turna ve binlerce küçük orta boy balığın kıyaya vurması üzerine yetkililer harekete geçti. Balıkların ani ölüm nedenini araştırmak için İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinin göletten numune alarak gerekli laboratuvarlara gönderildiği öğrenildi. Zehirlenme ihtimalinin az olduğunu söyleyen yetkililer, halen bazı küçük balıkların suda göründüklerini belirtti.

Bunun dışında avcıların dinamit veya piknik tüpü ile yasadışı avlanma yönteminin üzerinde durulduğu kaydedildi.

Yaşanan balık ölümleriyle ilgili olarak bir açıklamada bulunan Olta Balıkçığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, yaşanan üzücü olayın iki nedeni olabileceğini belirterek şunları söyledi:

Eşme Karaahmetli göletindeki balık ölümlerinin bu mevsimlerde özellikle sudaki oksijen oranın bir nedenle aşırı şekilde düşmesi sonucu toplu balık ölümleri sık olmasa da görülen bir olaydır. Karaahmetli deki toplu balık ölümlerine bakıldığında aklımıza iki neden geliyor. Birincisi ötrofikasyon yani, kapalı havzalarda göl veya gölet gibi kapalı su ekosisteminde, başta göleti çevreleyen toprak parçalarından gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalmasıdır. Bu durum sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilir. Diğer neden ise insan faktörü. Özellikle son dönemlerde zehirlenme, piknik tüpü veya dinamit ile balık avlanması gibi yasadışı yöntemler sonucunda bu tür ölümleri görüyoruz. Bu göletteki ölümlerden hemen sonra İl Tarım Müdürlüğü görevlileri numuneler almışlar ve tahlile gönderilmiş. Sonuçlar çıktığında nedenleri belli olur. Ama asla bu yüzlerce balığı geri getirmez. Yok olan bizim su ürünleri kaynaklarımız ve ekosistem. Bu konuda herkesi daha dikkatli davranmaya ve su kaynaklarımızı korumaya davet ediyorum. Bizler OBAF olarak her zaman sucul yaşamın yanında olmaya devam edeceğiz.”
Kaynak: İHA