Güney Afrika'da Yerel Seçim Sonuçları

Oyların yüzde 97'si sayılan seçimlerde, büyük oy kaybına rağmen ülke genelinde oyların yüzde 54'ünü alan Zuma liderliğindeki iktidar partisi seçimi önde götürüyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çarşamba günü yapılan yerel seçimlerin ardından, resmi olmayan sonuçlara göre ülke genelinde oyların yüzde 54'ünü alan Afrika Ulusal Birliği Partisi (ANC), 173 belediyenin 149'unu garantilemiş durumda gözüküyor.

Güney Afrika Bağımsız Seçim Komisyonu internet sitesinde yayımlanan canlı sonuçlara göre, oyların yüzde 97'si sayılan seçimde ilk belirlemelere göre, ANC yüzde 54'lik oy oranı ile 149 belediye, Demokratik İttifak Partisi (DA) yüzde 26 ile 18 belediye ve Inkatha Özgürlük Partisi (IFP) ise yüzde 4 ile 6 belediyeyi şimdiden kazanmış gözüküyor.

Güney Afrika'nın efsanevi siyahi liderinin adının verildiği Nelson Mandela Bay Büyükşehir Belediyesinde, muhalefetteki DA partisi yüzde 46,7 oy alarak belediye başkanlığını iktidar partisinden almayı başardı. ANC ise Efsanevi lideri Mandela'nın şehrinde sadece %40 oy alabildi.

Seçim sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren siyaset bilimcisi Shandrack Gutto yaptığı açıklamada, ANC'nin, Mandela’nın başa geçtiği 1994 yılından bu yana ilk kez bu düzeyde oy kaybına uğradığını kaydetti.

Gutto, 'Zuma’nın özel mülkü için kamu fonlarından 509 bin dolar harcadığı iddialarının, bu oy kaybındaki en büyük etkenlerden olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.

Siyasi analistler, yüzde 7'lik bir oy kaybı yaşayan iktidar partisinin başarısızlığını, Devlet Başkanı Jocab Zuma aleyhine devam eden yolsuzluk davaları olarak ifade ediyor.

2014 yılında kamu müfettişi Thuli Madonsela başkanlığında Zuma hakkındaki hazırlanan 'Konfor Güvenliği' adlı raporda, Zuma’nın şahsi harcamalarını kamu bütçesinden yaptığı iddia edilmişti.

Güney Afrika Anayasa Mahkemesi, geçen ay sonunda Cumhurbaşkanı Zuma'nın evinin tadilatı için kullandığı kamu fonlarını geri ödememesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Ülkede her dört kişiden birinin işsiz olması ve yavaş büyüyen ekonomi nedeni ile 2015 yılında parti lideri Zuma’nın istifa etmesi için birçok gösteri yapılmıştı.
Kaynak: AA