Bakü Büyükelçisi Coşkun Açıklaması 'İçimize Nüfuz Etmiş Hainleri Ayıklamak Üzere Çok Seri Tedbirler Alıyoruz'

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, “İçimize nüfuz etmiş hainleri ayıklamak üzere çok seri tedbirler alıyoruz. Bu tedbirleri hukuk düzeni içerisinde alıyoruz. Fethullahçı Terör Örgütü’ne destek olanlar bu sürecin sonunda cezalarını alacaklar” dedi.

DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bakü Koordinatörü Adem Urfa basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Türkiye’deki darbe girişimi anlatan Akat, Coşkun ve Urfa basın mensuplarının ekonomik işbirliği konusundaki sorularını yanıtladılar.

"Ciddi bir ayıklanma süreci vardır”

Alper Coşkun, “Azerbaycan’ımız kardeşliği bir yana kader birliğimiz bir yana Türkiye için ciddi ve önemli bir ortaktır. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’ne en fazla yabancı yatırım getiren ülke olma konumuna hızla ilerleyen bir ülkedir. Dolayısıyla Azerbaycan’ımız için ve bizler için gurur duyulacak bir tablo var ortada. İçimize nüfus etmiş hainleri ayıklamak üzere çok seri tedbirler alıyoruz. Bu tedbirleri hukuk düzeni içerisinde alıyoruz. Bu Fethullahçı Terör Örgütü’ne destek olanlar bu sürecin sonunda cezalarını alacaklar. Bu işe karışmamış olanlar masum olanlar vicdanen rahat olanlar da bu süreç sonunda hak ettikleri şekilde aklanacaklardır. PETKİM Türkiye’nin en önemli meselelerinden biridir. Azerbaycan’ın oraya yaptığı yatırım stratejik ve önemli bir yatırımdır. Türkiye’deki bir çok devlet kurumu içinde sınama söz konusudur. Dolayısıyla ciddi bir ayıklanma süreci vardır” dedi.

Coşkun, “Bu iki büyük ekonomik potansiyele sahip ülkenin, ekonomik ve ticari anlamda yapabilecekleri şu anda yapmakta olduğumuzun çok daha ötesindedir. Burada da en büyük görev iş adamlarımıza düşüyor. Devletimizin uygun ortamı oluşturması lazım iş adamlarımızın da o ortamı doldurması lazım” ifadelerini kullandı.

"Azerbaycan’ımızın kabul edeceği çözüm formülü neyse biz onun arkasındayız"

Alper Coşkun, “AGİT Minsk Grubu üyesi olarak bizim davetimiz her zaman bakidir. Minsk Grubu Eş Başkanlarının da üstelik davet beklemeksizin Minsk Grubu üyelerini bilgilendirmek yükümlülükleri vardır. Dolayısıyla burada davet geldi, gelmedi, davet yapıldı, yapılmadı bunları teferruat olarak addederim ben. Yukarı Karabağ meselesinin Azerbaycan maruz kaldığı işgal durumunun bir an önce barışçıl yollarla, Azerbaycan’ımızın toprak bütünlüğü içerisinde sınırlara dokunulmazlık ilkesi temelinde çözülmesine yönelik her türkü çabanın arkasında sonuna kadar Türkiye vardır. Kaldı ki Türkiye bu coğrafyanın bir ülkesidir ve bu istikrarsızlık yakından etkilenen bir ülkedir. Sayın Dışişleri Bakanımızın söylediği gibi, Azerbaycan’ımızın kabul edeceği çözüm formülü neyse, biz onun arkasındayız. O formülün hayata geçirilmesi için Türkiye’nin üzerine düşen her neyse onu da samimiyetle yapma arzusundadır” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Akat ise “Önemli olan Azerbaycan’da, Türkiye’de bu potansiyeli görüyor ve iki taraf da bu potansiyeli hayata geçirilmesi için büyük bir çaba içinde. Türkiye’deki çok büyük şirketler, holdingler Azerbaycan’daki özelleştirmeyle yakından ilgileniyorlar. Heyecanla özelleştirme paketinin açıklanması bekleniliyor. Özelleştirme paketi açıklandıktan sonra Türkiye’den buraya ciddi yatırımlar ola bilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA