MASKİ 'SCADA' Ağını Genişletecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hizmet alanı içerisinde bulunan tüm birimleri tek bir noktadan 7/24 izlemek ve yönetmek için SCADA sistemi ağını genişletiyor.

MASKİ 'SCADA' Ağını Genişletecek
MASKİ Genel Müdürlüğü, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek uygulamaya alıyor. İl genelinde çalışır durumda bulunan atıksu arıtma tesislerinin 7’sinde SCADA sistemine geçiş tamamlandı. Sistemle birlikte, tesisler kapalı devre güvenlik sistemi ile 24 saat izlenebiliyor. Tesislerde ortaya çıkan verilerin sisteme aktarılması ile sorunlara zamanında müdahale edilebiliyor. Bu sayede, hem elektrik tasarrufu** hem de personelin doğru zamanda doğru yerde kullanılması sağlanıyor.

Kapsamlı bir veri kontrol ve izleme olanağı sunan SCADA sistemi Saruhanlı, Akhisar, Karakurt, Kırkağaç, Durasıllı, Ahmetli, Kula’daki Atıksu Arıtma Tesisleri’nde kullanılıyor. Gelenbe, Karaoğlanlı, Keçiliköy, Alaşehir, Gölmarmara’da bulunan tesislerde de sistemin devreye alınması için çalışmalar devam ediyor. Şu an inşaat çalışmaları sürmekte olan Manisa Merkez, Turgutlu, Soma ve Gördes’te de aynı sistem kurularak tesislerin hepsi tek bir noktadan izlenebilecek.

Sistem bütün değerleri takip ediyor

Atıksu arıtma tesislerine gelen evsel nitelikli atıkların giriş ve çıkışlarında pH değeri, iletkenlik, renk, organik madde, çözünmüş oksijen, nitrat, fosfat, amonyum ve yağ değerleri anında alınıp, her tesisten gelen veriler ayrı olarak kaydediliyor. Alınan veriler kapsamlı olarak kayıt altında tutuluyor. Tek bir noktadan takip edilen veriler ışığında tesislerin otomasyon eksiklikleri tespit edilip tamamlanıyor. Ayrıca, gaz algılama ve ihbar sistemlerinin takip edilebilmesi personele anlık bilgi ulaştırılmasını sağlıyor.

Hedef tüm birimlerin entegrasyonunu sağlamak

İlerleyen dönemde atılacak hamlelerle birlikte, atıksu arıtma ve terfi merkezleri, gaz algılama ve ihbar sistemleri, atıksu kirlilik analiz kabinleri, güvenlik kamerası görüntüleri, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının durumları ve doluluk oranları, içme suyu depoları ve kuyuları SCADA sistemine bağlanarak uzaktan takip edilecek.

"Çağın gerekliliklerini uygulamaya alıyoruz"

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, ilk etapta atıksu arıtma tesislerinin takibi için kullanılmaya başlayan ve tüm tesisleri kapsayacak SCADA sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Atıksu arıtma tesislerini inşa ettikten sonra görevimiz bitmiyor. Çağın getirdiği gereklilikleri de tesislerimize uyguluyoruz. Tesislerimizdeki tüm verileri tek bir noktadan takip etmeye olanak veren SCADA sistemi sayesinde anlık verileri depolayıp, tesislerde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıyı önceden tespit edip önüne geçebiliyoruz. Sistem şu an 7 tesisimizde mevcut. 5 tesisimizde kurulum çalışmaları devam ederken, inşaatları süren Manisa merkez, Turgutlu, Soma ve Gördes’te de uygulamaya alacağız. En büyük amacımız ise bunu tüm işlerimize entegre etmek. O zaman ilimiz genelindeki faaliyet alanlarımızı tek bir noktadan takip edebileceğiz” dedi.

Kaynak: İHA