Can Dündar'a Saldırı Davası

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar'ın Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırıya uğramasına ilişkin, saldırıyı gerçekleştiren tutuklu Murat Şahin ile bu kişiyi azmettirdikleri öne sürülen 2 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırıda bulunan Murat Şahin ile bu kişiyi azmettirdikleri öne sürülen iki kişinin yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Murat Şahin ile tutuksuz sanıklar Sabri Boyacı ve Habip Ergün Celep katıldı. Davanın müştekilerinden gazeteci Yağız Şenkal'ın hazır bulunduğu duruşmaya, saldırıya uğrayan müşteki gazeteci Can Dündar yurt dışında olduğu gerekçesiyle katılmadı. Dündar ve tarafları avukatları temsil etti.

- 'Alaattin Çakıcı hakkında yalan haber yaptığı için...'

Duruşmada beyanda bulunan sanıklardan Sabri Boyacı, Murat Şahin ile mahalleden arkadaş olduğunu ve olaylara aynı şekilde baktıklarını belirterek, 'Vatanını, milletini seven biriyim. Basından ve televizyondan izlediğimiz kadarıyla ikimiz Can Dündar'ı yaptığı yalan haberlerle yurt dışına bilgi verdiği için ve kendisini çok takdir ettiğim, vatan evladı olduğunu düşündüğüm Alaattin Çakıcı hakkında yalan haber yaptığı için 'Can Dündar'ın kulak pasını alacağım, kalp adrenalini yükselteceğim' dedim. Amacımız kesinlikle öldürmek değildi. Murat da 'ben yapacağım' dedi. Sen, ben derken Murat yapmaya karar verdi. Ama o gün yapacağını bilmiyordum.' diye konuştu.

Boyacı, Murat Şahin'in eylemi yapacağından haberinin olmadığını ve tabancayı kendisine emaneten teslim etmediğini savundu.

Bu beyan üzerine söz alan sanıklardan Murat Şahin de, 'Ben Sabri'ye olaydan önce tabancayı vermiştim ama başka eşyalar arasında saklıydı. Bu nedenle kendisi tabanca verdiğimden habersizdi.' ifadesini kullandı.

Habip Ergün Celep'in avukatı Yılmaz Aboşoğlu, 'Sanıklar arasındaki ilişki bizi ilgilendirmiyor. Dündar gelmiyorsa, duruşmadan müvekkilimin de vareste tutulmasını talep ediyorum.' dedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, yurt dışında bulunan ve dönme tarihi yakın olmayan Dündar'ın, davanın sürüncemede kalmaması için dinlenilmesinden vazgeçilmesine hükmetti.

Saldırı sırasında Dündar'ın yanında bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek'in tanık olarak dinlenilmesi kararından da vazgeçen mahkeme, tutuklu sanık Murat Şahin'in bu halinin devamını kararlaştırarak, duruşmayı 25 Ağustos'a erteledi.

- Olay

Can Dündar'a, yargılandığı davanın 6 Mayıs'taki karar duruşmasında verilen aranın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde silahla ateş açan Murat Şahin, gözaltına alınmış, olayda NTV muhabiri Yağız Şenkal yerden seken mermiyle bacağından yaralanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Murat Şahin 10 Mayıs'ta 'silahlı tehdit' ve '6136 sayılı kanuna muhalefet' suçlarından tutuklanmış, gözaltına alınan diğer şüpheliler Sabri Boyacı ile Habip Ergün Celep ise savcılık ve hakimlik sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

Konuya ilişkin iddianamede, silahlı saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle tutuklanan Murat Şahin'in, 'kasten yaralama, silahlı tehdit, ruhsatsız silah bulundurma ve hakaret' suçlarından 4 yıldan 12 yıl 10 aya kadar, bu kişiyi azmettirdikleri ileri sürülen Sabri Boyacı ve Habip Ergün Celep'in ise 'kasten yaralamaya teşebbüs ve silahlı tehdit' suçlarından 2 yıl altışar aydan 6 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA