Bu Mahallenin Geçim Kaynağı 'Tütün'

Samsun'un Havza ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesi sakinlerinin büyük çoğunluğu, geçimlerini tütün tarımından sağlıyor Mahalle muhtarı Erden: 'Mahallemiz 81 hane. 60 haneden fazla bölümü tütün ekimi yapmaktadır. Köyümüzün en önemli geçim kaynağı tütün'

ÖZGÜR UYAROĞLU - Samsun'un Havza ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesi sakinlerinin büyük bölümü, geçimini tütünden sağlıyor.

Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Bekir Erden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede birkaç yıldan bu yana sadece kendi mahallelerinde tütün ekildiğini söyledi.

Mahalle sakinlerinin çoğunluğunun 1920'li yılların başında Yunanistan'dan nüfus mübadelesi ile geldiğini anlatan Erden, bunların yıllardır tütün tarımıyla uğraştıklarını kaydetti.

Mahallede yaşayanların büyük kısmının geçimini tütünden sağladığına işaret eden Erden, 'Mahallemiz 81 hane. 60 haneden fazla bölümü tütün ekimi yapmaktadır. Köyümüzün en önemli geçim kaynağı tütündür. Mahallemizde yılda yaklaşık 40 ton tütün üretiliyor. İki ayrı firmaya taahhütlü ekim yapıyoruz.' diye konuştu.

Bir dönüm araziden yaklaşık 150 kilogram tütün elde edildiğini dile getiren Erden, kuru tütünün tonunun ise 16 bin lira olduğunu ifade etti.

Tütün üretimi yapan 75 yaşındaki Fatma Erden, kendini bildiğinden bu yana tütün işiyle uğraştığını söyledi.

Tütün tarımının eskiden daha zor olduğunu, çünkü makinenin kullanılmadığını belirten Erden, şimdi ise tütünün ekmesi ve dizmesinin makineyle gerçekleştirilmesi nedeniyle işin kolaylaştığını dile getirdi.

Tütünün hasadının 05.00-10.00 ve 17.00-20.00 saatlerinde yapıldığını kaydeden Erden, toplanan ürünlerin kurutulduktan sonra depolara kaldırıldığını anlattı.

Mahalle sakinlerinden Hakkı Yılmaz da geçimini tütünden sağladığını ifade ederek, 'Önceden bu işleri hep elle yapıyorduk. Gece geç saatlere kadar tütün dizerdik. Şimdi ise her şey tarlada bitiyor.' dedi.
Kaynak: AA