Yanlış Klima Kullanımı Yüz Felcine Yol Açabiliyor

Mimik hareketlerini kontrol eden sinirin fonksiyonunu kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan yüz felci; yüzde güçsüzlük, kaslarda hareket azlığına neden oluyor. Hastaların birçoğunda kesin nedeni bilinemese de, kulak iltihapları, tümörler, bazı virüsler ve sinir yaralanmaları da yüz felcine neden olabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, klimalardan diyabete, yüz felcine yol açan birtakım faktörleri ve alınabilecek önlemleri anlattı.

Yanlış Klima Kullanımı Yüz Felcine Yol Açabiliyor
Yüzün bir tarafı etkileniyor

Kadın ve erkeklerde aynı oranda görülen yüz felcinin en önemli belirtileri arasında, yüz kaslarının çalışmaması nedeniyle özellikle dudak çevresinde ve yüzün bir yarısında kayma oluşması, gözü kapamakta zorlanma, bununla birlikte konuşma güçlüğü çekilmesi ve yemek yiyip içmede zorluk yaşanması yer alıyor. Dr. Cem Ortaçbayram, yüz felci geçiren kişilerde yüzün etkilendiği tarafta göz kuruluğu ve göz yaşarmalarının görülebileceğini söyledi.



Klima ile direkt temas yüz felcine yol açabilir

Aşırı soğuk derecelerde çalışan klimaların yüze olan direkt etkileri sonucu o bölgedeki sinirlerin etkilenmesiyle yüz felci oluşabileceğini söyleyen Dr. Cem Ortaçbayram, “Sıcak havalardan bunalan kişilerde ev ve araçlarda hatalı klima kullanımı sonucu çeşitli kas spazmları gelişebilir. Bu nedenle klima ayarlanırken havanın kişinin üzerine doğrudan üflememesi önem taşıyor” dedi.

Hamileliğin son 3 ayında görülebilir

Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar yaşayan kişiler de yüz felci geçirme riski taşıyor. Vücudun direncinin azalmasının yüz felcine yakalanma olasılığını artırdığını belirten Ortaçbayram, hastalıkların yüz felcine yol açması ile ilgili şu bilgileri aktarıyor:

“Nadiren görülüyor olsa da çocukluk dönemlerinde rastlanılan yüz felcinde çabuk iyileşme olasılığı bulunuyor. Diyabet gibi bazı metabolik hastalıklar sonucunda da yüz felci geçirme olasılığı artıyor. Hamileliğin son üç aylık dönemi de hastalık açısından riskli dönemler arasında kabul ediliyor.”

Felç boyunca gözler korunmalı

Rahatsızlığın sıklıkla cerrahi ya da medikal tedavi olmadan da düzelme gösterdiğini anlatan Dr. Ortaçbayram, normale dönmeyi hızlandırmak için medikal tedavi ile birlikte yüz kaslarına masaj uygulanabileceğini söylüyor. Yüz felci görülmesi durumunda yapılabilecekleri açıklayan Dr. Cem Ortaçbayram, “Masajın yanı sıra klimalı ortamlarda ve soğuk günlerde baş-boyun bölgesini sıcak tutmak ve korumak gerekiyor. Rahatsızlık süresince tam olarak kapanmayan gözlerin, antibiyotik, suni gözyaşı ilaçları, göz bandı kullanarak enfeksiyonlardan ve travmalardan korunması önem taşıyor. Hastalığın 3. haftası ile birlikte bir iyileşme görülmediği takdirde EMG testi yapılarak sinirin fonksiyonu ölçülmesi ve olası bir cerrahi girişimin gündeme getirilmesi öneriliyor” diye konuştu.

Yüz bölgesi haricindeki uyuşukluklara dikkat

İyi bir tedaviyle bir aylık zaman içinde normale dönülebilen yüz felci durumunda vakit kaybetmeden bir nöroloji ya da fizik tedavi uzmanına gidilmesi gerektiğini belirten Dr. Cem Ortaçbayram, yüz felci sadece yüz bölgesinde görülen bir hastalık olduğundan vücudun diğer bölgelerinde görülebilecek uyuşukluklarda olası başka rahatsızlıkların araştırılması gerektiğinin de altını çiziyor.
Kaynak: İHA