Siirt'teki Tarihi 'Şeyhler Çarşısı' Kapanmanın Eşiğinde

Siirt’teki tarihi Şeyhler Çarşısı, esnafların yeni gelişen bölgelere taşınması nedeniyle kapanmanın eşiğine geldi.

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rıfat Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşı merkezinin Güres Caddesi ve Kooperatif Mahallesi'ne taşınmasıyla tarihi çarşıda sadece 4 esnafın kaldığını söyledi.

Şeyhler Çarşısı'nın geçmişte kentin en işlek alışveriş merkezlerinden biri olduğunu anımsatan Ayyıldız, çarşının kapanmaması için vatandaşlara, kalan son esnaflardan alışveriş yapmaları çağrısında bulundu.

Ayyıldız, şunları kaydetti:

'Eski Siirt’imizi, tarihimizi, kültürümüzü tanıyalım. Adet, örf, gelenek ve göreneklerimize göre hareket edelim. Eski esnaflarımızdan alışverişimizi yapmaya tekrar hazırlanalım. Bunun için esnaflarımızın geleceği inşallah daha umutlu olur. Daha güzel iş yerleri açacak ve satışlarına başlayacaklardır.'

Çarşı esnafı Rauf Tanık (73) da, 50 yıldır esnaflık yaptığını belirterek, “Eskiden 20 ton malı 2 ayda bitiriyorduk ama şimdi 100 kilo bile satamıyoruz.” dedi.

Esnaf Mehmet Cemil Yördem ise yapacak başka işi olmadığı için direnebildiği kadar iş yerini açık tutacağını söyledi.

Yördem, şunları anlattı:

'Şehrin Kooperatif Mahallesine kaymasıyla bu taraflar boş kaldı. Çoğu esnaf kapattı gitti, şimdi dükkanlar boş. Dükkanlar yıkılmak üzereler. Burası eskiden Siirt'in meşhur çarşısıydı, şu anda iş güç yok. Buralara artık kimse gelmiyor.'

Yorgan ustası Şefik Ekin, kentin en zengin insanlarının Şeyhler Çarşısı'ndan alışveriş yaptığını anımsatarak, 'Şimdi bu çarşıda kimse kalmamış. Bizim sanat da bölgede yaşanan olaylardan dolayı yabancıların gelmemesiyle yok olmanın eşinde' derken, Mustafa Yalboğa (60) ise iş yapamamaktan yakındı.

Kaynak: AA