Narenciye İhracatçısı Rusya'dan Umutlu

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak: 'Rusya ile ilişkilerimizin normalleşme sürecine girdiği bu dönemde henüz tarım ürünlerine uygulanan engellerle ilgili herhangi somut bir karar çıkmamasına rağmen üreticimiz ve ihracatçımız umudunu korumaktadır' 'En kısa zamanda en büyük pazarımız olan Rusya pazarına narenciye ürünlerimizin geçmişte olduğu gibi hızlı bir şekilde gideceği beklentisi içerisindeyiz'.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, 2 Eylül'de narenciye ihracat sezonunun başlayacağını belirterek, 'Rusya ile ilişkilerimizin normalleşme sürecine girdiği bu dönemde henüz tarım ürünlerine uygulanan engellerle ilgili herhangi somut bir karar çıkmamasına rağmen üreticimiz ve ihracatçımız umudunu korumaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Kavak, yazılı açıklamasında, tarımın en önemli alt sektörlerinden biri olan narenciyenin, ülkeye sağladığı net döviz girdisi ile yarattığı istihdam açısından büyük bir önem arz ettiğini vurguladı.

Türkiye'deki yaklaşık 3,6 milyon ton narenciye üretiminin yüzde 45'ine karşılık gelen 1,6 milyon tonunun ihraç edilerek, dünyadaki narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3. sırada yer alındığını bildiren Kavak, şöyle devam etti:

'Geçtiğimiz sezon Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olumsuzluktan dolayı, ihracatçı arkadaşlarımız hazırlıksız yakalanmış olup narenciye ihracatında birtakım sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak, devletin üretici ve ihracatçıyı böylesi zor bir dönemde yalnız bırakmayıp, alternatif pazarların yaratılması ve mevcut pazarlardaki pazar payımızın arttırılması yönünde sağladığı desteklerle o sıkıntılı dönemi atlatmış bulunmaktayız. Aslında bir musibet bin nasihate bedel misali ihracatçılarımız bir ya da birkaç pazara bağımlı olmama yönünde büyük bir ders almıştır. Bu bağlamda başta Ekonomi Bakanlığımızın öncülüğünde Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerimiz ve Narenciye Tanıtım Grubumuzun yoğun çalışmaları sonucu gerek alternatif pazarların yaratılmasına ve gerekse mevcut pazarlardaki ihracatımızın arttırılmasına yönelik büyük çapta çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam edilecektir.'

'Rusya ile ilişkilerimizin normalleşme sürecine girdiği bu dönemde henüz tarım ürünlerine uygulanan engellerle ilgili herhangi somut bir karar çıkmamasına rağmen üreticimiz ve ihracatçımız umudunu korumaktadır.' ifadesini kullanan Kavak, şunları kaydetti:

'En kısa zamanda en büyük pazarımız olan Rusya pazarına narenciye ürünlerimizin geçmişte olduğu gibi hızlı bir şekilde gideceği beklentisi içerisindeyiz. Tarım sektörü son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde büyük bir başarıya imza atmıştır. Rusya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin hızlı bir şekilde geliştiği bu dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımızın etkisi ile bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğine inancımız tamdır.'

- Daha kaliteli üretim ve tanıtım çalışmaları sürüyor

Kavak, son yıllarda Türkiye'de tarım alanında çok büyük gelişmeler yaşandığının altını çizerek, dünya standartlarında insan ve çevre odaklı üretim yapılması noktasında çok büyük çalışmalar yapıldığını aktardı.

Kavak, üretimdeki bütün paydaşların iyi tarım uygulamalarını ve modern tarım teknolojilerini kullanması yönünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı ile ihracatçı birliği katkılarıyla çok yoğun çalışmalar yapıldığını anımsatarak, bu çalışmalar sonucu büyük bir başarı sağlandığını ifade etti.

Narenciye Tanıtım Grubu olarak üretici ve ihracatçıların ürün ve pazar bağımlılığını ortadan kaldırmak için Çukurova Üniversitesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Alata Araştırma Enstitüsü iş birliğinde yeni turunçgil çeşitleri geliştirme araştırmalarının devam ettiğini hatırlatan Kavak, şunları kaydetti:

'Yeni ürün geliştirme projeleri her yıl devam etmektedir. Yine ihracatçılarımızın pazar çeşitliliğini geliştirmeye yönelik Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapma ya da ihracat önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi faaliyetler hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Ayrıca bu önümüzdeki dönem 8 ülkede Türk narenciyesini tanıtım faaliyetleri için uluslararası ajanslarla anlaşma yapılmış olup 1 Eylül’den itibaren tanıtıma başlanacaktır. Ayrıca üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın üretim, paketleme, lojistik kaynaklı sorunlarının tespiti yapılmış olup bu anlamda üniversitelerimizle iş birliği yaparak sorunların giderilmesi yönünde bir dizi proje hayata geçirilmesi aşamasına gelinmiştir. 2 Eylül Cuma günü ihracat sezonu başlayacak olan, Türkiye'nin istihdam deposu bu sektörün üreticimize, ihracatçımıza ve sektörün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum.'
Kaynak: AA