Dış Ticaret İstatistikleri

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:'Yürütülmekte olan teşvik çalışmalarıyla ihracatımızın ivme kazanmasını arzu ediyoruz'.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, temmuz ayı geçici dış ticaret istatistiklerine ilişkin, yürütülmekte olan teşvik çalışmalarıyla ihracatın ivme kazanmasını arzu ettiklerini belirtti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerini değerlendirdi.

Temmuz ayında ihracatın yüzde 11,5 gerileyerek 9,9 milyar dolar ve ithalatın yüzde 19,7 azalarak 14,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Zeytinoğlu, 'Dış ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 azaldı. İhracattaki gerilemenin detaylarına baktığımızda başta Avrupa Birliği olmak üzere ticaret yaptığımız ülke gruplarıyla ihracatımızın bir evvelki yılın gerisinde olduğunu görüyoruz. Bunun Temmuz ayında yaşanan olağanüstü durumdan kaynaklandığını düşünüyoruz ve kalıcı olmasını beklemiyoruz. Yürütülmekte olan teşvik çalışmalarıyla ihracatımızın ivme kazanmasını arzu ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, dış ticaret açığının 4,8 milyar dolara gerilediğine işaret ederek, 'İthalatın ihracattan daha hızlı düşmesiyle dış ticaret açığının azaldığını görüyoruz. Diğer taraftan en fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında İngiltere birinci sırada olurken, İsviçre’ye yapılan ihracatın yüzde 147 artması dikkat çekicidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerine göre, Türkiye'nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 azalarak 9 milyar 855 milyon dolar, ithalatı yüzde 19,7 düşüşle 14 milyar 643 milyon dolar oldu.

Kaynak: AA