Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Düzenleme

SGK Genel Müdür Yardımcısı Biçer: 'Borcunu yeniden yapılandıran esnaf, icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek'.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Biçer, SGK'nin alacaklarını yeniden yapılandırmasıyla ilgili olarak, 'Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnaf, icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek.' dedi.

Biçer, Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasının toplantı salonunda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Ahmet Biçer, Resmi Gazete'de yayımlanan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun gereğince SGK'nin alacaklarını yeniden yapılandırdığını belirtti.

Yapılandırmanın 2016 Haziran ayı ve önceki dönemlere ait SGK alacaklarıyla bunların gecikme cezalarını kapsadığını anlatan Biçer, şöyle konuştu:

'Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnaf, icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek. 2016 Haziran ayından öncesi dönemlere ait ve kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahakkuk edip ödenmemiş olan sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, sosyal güvenlik destek pirimi ödemeleri, kurumun başka kurumlar adına aldığı damga vergisi, işsizlik sigortası primi kapsamımızda yer alan alacakları veya borçları oluşturuyor. Peşin ödemede indirim var. İlk iki taksit ödenmediğinde taksit bozuluyor. Bu husus üzerinde biraz daha hassas olunmasını istiyoruz. Aksi takdirde yapılanmadan yararlanmanız mümkün değil.'

Genel Müdür Yardımcısı Biçer, yapılandırmanın getireceği kolaylıklara dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Temel nokta borç asıllarıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ni ödediğiniz takdirde gecikme zammı ve faizini ödeme zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu peşin ödeme kanundaki en önemli hususlardan biri. Burada peşin ödeme normalde ilk taksit ödeme süresi 31 Aralık 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyordu ancak resmi tatile denk gelmesi nedeniyle 2 Ocak 2017'ye alındı. Bu tarih içinde ödeme yapılırsa asıllarıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi içinde uygulanacak tutarın ödenmesi halinde biz kurum olarak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin yüzde 50'sinden kurum olarak vazgeçiyoruz. Yine gecikme zammı ve gecikme cezasını da ödememiş olacaksınız. İdari para cezalarında da önemli bir husus var. Burada da idari para cezalarının yüzde 50'si ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ödediğiniz takdirde geriye kalan yüzde 50 idari para cezasından da vazgeçmiş olacağız. Bu da sizler için önemli bir katkı sağlayacak husus olacak. İdari para cezalarında 30 Haziran tarihi önemli.'

Kaynak: AA