Balıkçıların Gurbet Mesaisi Başlıyor

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle ekmeğini denizden çıkarma mücadelesi veren gurbetçi balıkçıların da mesaisi başlayacak.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle hayatını denize adayan balıkçının da 'gurbet mesaisi' başlayacak.

Yıl içinde yalnızca 1,5 ay dinlenme fırsatı bulan ve geçimini denizlerde ter dökerek sağlayan balıkçılar, yeni av sezonuna umutla 'Vira Bismillah' demeye hazırlanıyor.

Karadeniz'e yaklaşık 170 kilometre sahili bulunan Kastamonu'ya çevre illerden gelen birçok balıkçı da ekmeğini kazanmanın mücadelesini verecek.

- 'Ağları denize serince bizden mutlusu olmayacak'

Samsun'un Terme ilçesinden Kastamonu'nun İnebolu ilçesindeki balıkçı teknesinde çalışmak üzere gelen Hüseyin Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Eylül'den 15 Nisan'a kadar denizlerde evlerinden uzakta olacaklarını söyledi.

Kendi gibi onlarca meslektaşının gurbete çıktığını anlatan Can, nüfusu yaklaşık 70 bin olan Terme'de 5-6 bin civarında balıkçılıkla geçinen aileler bulunduğuna dikkati çekti.

Şu an 3 bin civarında balıkçının kendisi gibi gurbette çalıştığını dile getiren Can, 'Meslektaşlarımız Türkiye'nin farklı bölgelerindeki teknelerde sezonun açılmasını bekliyor. Biz de Evrenye köyünde sezon için son hazırlıkları yürüttüğümüz teknede aynı yöreden 18 kişilik bir ekiple çalışacağız. Gurbette birbirimize destek olup memleket hasretini biraz olsun dindiriyoruz. Ağları denize serince bizden mutlusu olmayacak. Bereketli bir sezon diliyoruz, herkesin işi gücü rast gitsin inşallah.' ifadelerini kullandı.

Fatih Korkmaz da ilk ağları Karadeniz'e sermenin heyecanıyla çalıştıkları tekneyi sezona hazırladıklarını belirtti.

Kendisinin 46 yaşında 4 çocuk babası olduğunu bildiren Korkmaz, 33 yıldır balıkçılıkla uğraştığını, ailesinin geçimini denizlerden kazandığı parayla sağladığını söyledi.

Yaklaşık iki aydır bakımı yapılan ve eksiklikleri giderilen ağları yoğun bir çalışmanın ardından tekneye yüklediklerini anlatan Korkmaz, 'Yasağın sona ermesiyle mücadelemiz başlayacak. Şimdilik sadece biraz yorgunluğumuz var. Ağlarımızı denize döktüğümüzde ve ilk balıkları tekneye aldığımızda bizden mutlusu olmayacak.' dedi.

- 'Kaptan 'mola' deyince mücadele başlayacak'

Korkmaz, denizde oldukları süreçte hazır kıta kaptanın 'mola' demesini beklediklerini vurgulayarak, o andan sonra tatlı bir telaşın kendilerini sardığını söyledi.

Aileleriyle yalnızca karaya çıktıklarında görüşebildiklerini bildiren Korkmaz, 'Denizde ailemizle görüşme fırsatımız neredeyse imkansız gibi. Sürekli çalışmaya hazır ve beklemedeyiz. Bundan dolayı aile hasretimizi karaya döndüğümüzde telefon aracılığıyla dindiriyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA