Balıkçılar 'Vira Bismillah' İle Sezonu Açtı

1 Eylül'de sona erecek su ürünleri av yasağı nedeniyle Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde tören düzenlendi.

Marmara Denizi'nin güneyi ile Ege Denizi'nin kuzeyinde, tekne, ekipman, yakıt, personel ve diğer eksiklerini gideren balıkçılar, av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyerek denize açılıp, sezonun ilk mahsulünü toplamak için tören düzenledi.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki balıkçı barınağında düzenlenen törene, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ ile balıkçılar katıldı.

Burada bir konuşma yapan Turan, Çanakkale'nin balıkçılık konusunda deneyimli bir kent olduğunu belirterek, bu yıl sezon açılışını dualarla yaptıklarını, bol mahsul beklediklerini bildirdi.

Turan, 'Böyle güzel bir sahilde böyle güzel bir günde hep beraber 'Vira Bismillah' demek için buradayız. Ümit ediyoruz, dua ediyoruz bu yıl balık sezonu bir öndeki yıldan daha güzel daha bereketli daha sağlıklı olsun. Kazasız belasız, bol balıklarla bol kazançlarla dönmeye vesile olsun inşallah.' dedi.

Vali Erkal ise güzel bir sezonu başlatmak için bir araya geldiklerini vurgulayarak, 1 Eylül itibarıyla balıkçıların av sezonuna başlayacağını anımsattı.

Erkal, 'İnşallah balıkçı esnafımız 'Vira Bismillah' diyerek sezona başlayacak. Bu sezonun hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını, bol kazançlı olmasını diliyorum.' diye konuştu.

Su ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Uysal da balıkçıların bu gece saat 12 itibarıyla denize açılacaklarını kaydetti.

Bu yıl bol ve bereketli bir sezon arzu ettiklerini vurgulayan Uysal, 'İnşallah da öyle olacak. Tek doğal kaynağımız olan balığı inşallah balıkçılarımız bereketlice tutar. Evlerine iyi ekmek götürür. Halkımız da ucuz ve taze balığı bol bol yer inşallah diye düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Lapseki Belediyesi tarafından getirilen 2 ton sardalya mangalda pişirilerek, katılımcılara ikram edildi.

Bu sırada mangaldaki balığın temizlenmeden, denizden çıkarıldığı şekliyle pişirildiğini öğrenen Vali Erkal, balığı tüketip tüketmemekte kararsız kaldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'a danışan Erkal, balığın mevsiminde bu şekilde pişirildiğini öğrenince, daha önce bu haliyle balık yemediğini ifade ederek, kendisine ikram edilen balığı yedi.

Vali Erkal'a sardalyanın mevsiminde aşırı yağlanan, ızgara yapılırken ateşi söndürecek kadar yağlı olan bir balık çeşidi olduğunu anlatan Bülent Turan, 'En çok burada yakalanıyor. Malum kebap dediğimiz kebap türü, Türkiye'nin bir çok ilinde bilinmiyor maalesef. İstiyoruz ki Çanakkale'nin bu tadına herkes varsın. Tadıyla lezzetiyle ve farklı balık olması hasebiyle çok kıymetli. Türkiye'de yaşayan tüm hemşehrilerimizin mutlaka Çanakkale'nin sardalye kebabını yemeğe davet ediyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA